2 min. čitanja

VIDEO Ruska mornarica preuzela najdužu “istraživačku” podmornicu na svijetu

VIDEO Ruska mornarica preuzela najdužu “istraživačku” podmornicu na svijetu
Foto: Youtube / Screenshot

Ova ‘istraživačka’ podmornica bit će opremljena nuklearnim interkontinentalnim torpedima.

Ruska ratna mornarica prošlog je petka preuzela istraživačku podmornicu Belgorod, najdužu podmornicu na svijetu. Ova podmornica s dva reaktora duga je 183 metra i teška 24.000 tona, dizajnirana je, kako kažu Rusi, za provođenje podmorskih istraživanja. Međutim, opremljena je i sa šest Poseidon nuklearnih torpeda, što je čini najnaoružanijom “istraživačkom” podmornicom na svijetu.

Ruski dužnosnici su prilikom ceremonije primopredaje slavili ”revolucionarne znanstvene značajke” nove podmornice. Prema brodogradilištu Sevmash, koje je izgradilo Belgorod, podmornica je “dizajnirana za provođenje različitih znanstvenih istraživanja, operacija potrage i spašavanja, a također se može koristiti za prijevoz raznih manjih podmornica i autonomnih podvodnih bespilotnih plovila”. To bi moglo uključivati plovila kao što je špijunska podmornica Losharik, za koju se vjeruje da se koristi za ometanje podmorskih komunikacijskih kablova, piše The Maritime Executive.

– Podmornica Belgorod otvara nove mogućnosti za Rusiju u provođenju različitih studija, te omogućuje raznolike znanstvene ekspedicije i operacije spašavanja u najudaljenijim područjima svjetskih oceana – rekao je glavni zapovjednik Ruske mornarice admiral Nikolaj Evmenov.

Belgorod je najduža podmornica ikada proizvedena, a njezina dužina nadmašuje dužinu masivnih sovjetskih podmornica klase Typhoon (ali ne i istisninu). Maksimalna brzina koju može postići je 32 čvora, a može zaroniti do dubine od 520 metara. Kao Typhoon, najistaknutija misija Belgoroda je transport nuklearnih projektila – točnije, šest višenamjenskih sustava Poseidon / Status-6. Riječ je o interkontinentalnim nuklearnim torpedima na nuklearni pogon, što je jedino oružje te vrste, prenosi Pomorac.hr.

Ovaj „doomsday“ torpedo ima domet do 5.000 Nm i postiže brzinu od 50-100 čvorova. Trenutačni učinci eksplozije nakon udara jednog ovakvog torpeda bili bi ekstremni, a oružje je dizajnirano tako da nakon udara kontaminira šire područje radijacijom. Uz to, Poseidon je dizajniran kako bi zaobišao američku proturaketnu obranu.

Kao dio „znanstvene misije“, Belgorod također može služiti kao matična platforma za istraživačke podmornice, uključujući mini podmornice s ljudskom posadom koje Rusija koristi za ometanje podvodnih optičkih kablova. Ruska aktivnost u blizini podmorskih kablova povećala se posljednjih godina, što je izazvalo zabrinutost oko sigurnosti podatkovne infrastrukture koja prenosi 95 posto međukontinentalnog internetskog prometa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.