2 min. čitanja

ZBOGOM OKUPACIJI POMORSKOG DOBRA Građanima konačno omogućen slobodan pristup moru na cijelom području Umaga

ZBOGOM OKUPACIJI POMORSKOG DOBRA Građanima konačno omogućen slobodan pristup moru na cijelom području Umaga
Foto: Screenshot/Grad Umag

UMAG – Dovršena je još jedna faza projekta Umaške promenade, šetnice uz more duge oko 40 kilometara, čime je konačno omogućeno građanima da slobodno pristupe pomorskom dobru, što dosad nije bio slučaj zahvaljujući vlasnicima kuća za odmor koji su uzurpirali pristup moru.

Projekt se radi u fazama, a upravo su dovršeni radovi na izgradnji dijela šetnice koja kreće od uvale Pozioi u naselju Moela prema gatu. Riječ je o dijelu šetnice na dionici Umag – Špina. Uz samu šetnicu bit će izgrađeno i odmorište, a po cijeloj dužini postavljena je javna rasvjeta. Vrijednost investicije, obzirom na zahtjevnost obuhvata ovog dijela šetnice, iznosi 2,6 milijuna kuna.

Foto: Screenshot/Grad Umag

Radi se o građevinskoj dionici koja se u cijelosti nalazi na pomorskom dobru, a čija je izgradnja bila zahtjevna kako tehnički, tako i financijski. Jučer je ujedno otklonjena željezna ograda s pomorskog dobra koja se nalazila na kraju ove trase u smjeru Svetog Pelegrina te je time svim građanima, nakon dugo godina, omogućen nesmetani pristup cijelom području pomorskog dobra, kao i jednoj od najljepših plaža na području Umaga koja se nalazi južno od samoga gata.

– Izgradnjom spomenute dionice korak smo bliže slobodnom kretanju cijelom našom obalom, a koje će biti omogućeno po dovršetku izgradnje svih 40 km ukupne dužine buduće Umaške promenade. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi ciljano po etapama gdje je gradnja moguća, dok se ne riješe ostali imovinsko-pravni odnosi s državom. Osim svoje atraktivnosti i ekonomskih efekata po gospodarstvo grada Umaga te potencijala razvoja koji će donijeti buduća šetnica, napokon će svi građani moći prošetati slobodno cijelom obalom grada Umaga, što u je u ovom trenutku još nemoguće. Izgradnjom šetnice želja nam je omogućiti svim građanima, pod istim uvjetima, bezuvjetan pristup i korištenje pomorskog dobra i plaža – istaknuo je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Foto: Screenshot/Grad Umag

Na cjelokupnom potezu od gotovo 40-tak kilometra planira se, osim same obalne šetnice, urediti plaže i okoliš s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme građana i posjetitelja.

Realizacijom projekta, čija vrijednost prelazi 100-njak milijuna kuna, a čija je izgradnja planirana u narednih sedam godina, Umag će dobiti najdulju šetnicu na Jadranu.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

POMORSKO DOBRO NA IZVOZ Slovenci u Umagu napravili privatne plaže, grad ih vratio na javno korištenje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.