Napušteni magarac na otoku Lavdara Mala

Foto: Čitatelj

Na otočiću Lavdara Mala netko je ostavio magarca. Nije poznat razlog, no životinja je pri dolasku brodice s ljudima koji su je uočili, krenula prema njima.

– Vidio sam da ste napisali prije članak o tome, pa sam siguran da ste upućeniji koju udrugu pozvati. Nisam iz Dalmacije pa stvarno ne znam komu javit – kazuje čitatelj koji nam je poslao fotografije, a u nadi da će magarcu netko pomoći, iste je objavio i na Redditu.

Na jedan komentar da javi lokalcima koji bi mogli pomoći, odgovoreno mu je da ju je najvjerojatnije i ostavio lokalac jer je stara i bolesna.

Podsjetimo, 2019. godine smo pisali o slučaju napuštene magarice na otoku Ravan, a 2020. o spašavanju dva magarca s otoka Kurba Mala.

Foto: Čitatelj

Dobiju poticaje pa ostave životinje u mukama, bez hrane, vode i na velikoj vrućini?

U javnosti su se pojavile spekulacije o korištenju ovih životinja za dobivanje poticaja, nakon čega ih vlasnici u ljetno doba, posebno kad imaju turiste, presele na napušteni otok.

U udruzi Prijatelji životinja kažu da često dobivaju prijave zbog ostavljenih magaraca.

– Naša udruga svake godine, a osobito ljeti, dobiva dojave turista o isluženim, gladnim i žednim magarcima koje neljudi ostavljaju na nenaseljenim dalmatinskim otocima. Te nesretne životinje, bez pomoći ljudi, osuđene su na polaganu i bolnu smrt od gladi, a osobito žeđi zbog jakih vrućina kojima su izložene cijele dane. Napominjemo da, iako u tim slučajevima nema izravnog zlostavljanja životinja, riječ je o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer ih njihovi skrbnici uskratom hrane i vode izlažu tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci i oduzimanjem životinje.

Foto: Čitatelj

Prijavljujemo svaki slučaj, pa tako i ovaj, Općinskom državnom odvjetništvu i Veterinarskoj inspekciji. Naime, zanemarivanje i zlostavljanje životinja za koje njihovi skrbnici dobivaju državne poticaje redovita su praksa u Hrvatskoj, pri čemu se provedba davanja poticaja slabo ili nikako ne kontrolira.

Pojedini slučajevi dospiju u javnost zbog prijave turista, no mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi, žeđi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći. Nakon što njihovi ”vlasnici” dobiju poticaje, a životinja im više nije korisna, ostave ju na pustom otoku, a sve kako bi ponovo zatražili poticaje za njih, bez sankcija jer kontrole nema. Smatramo nužnim da Ministarstvo poljoprivrede provede istragu svih pojedinaca i farmi koji su dobili poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojemu se nalaze životinje i kako bi se, uz rješenje veterinarske inspekcije, oduzele životinje svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja – navode nam u udruzi.

Osim policiji, ovakvi slučajevi obično se prijavljuju Veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te Državnom inspektoratu. Prema dosadašnjim iskustvima, ovi posljednji doista žurno reagiraju. 

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEŠEN SLUČAJ Počinje velika akcija spašavanja magaraca s pustog otoka Kurba Mala