2 min. čitanja

U Hrvatsku stiže toplinski val, evo kad se očekuje vrhunac

U Hrvatsku stiže toplinski val, evo kad se očekuje vrhunac
Foto: Pixabay

Meteorološki fenomen zvan bloking situacija već mjesec dana podržava visoki tlak nad Europom. Ciklonalno polje nad Azijskim kopnom zaustavlja premještanje visokog tlaka prema istoku.

Što je bloking i kako smo se mi našli na njegovom centru?

Radio Sarajevo opisuje da je zapravo krivac za ovakvo vrijeme, meteorološki fenomen zvan bloking. To je jedna vrsta  cirkularnog sustava velikih prostornih razmjera od nekoliko tisuća kilometara.

– Radi se o sustavu visokog tlaka. Kad gledamo sjevernu hemisferu vidimo mjesta gdje je nizak tlak i takva mjesta nazivamo ciklonama i mjesta gdje je visok tlak koja nazivamo anticiklonama – objašnjava profesor meteorologije Vladimir Đurđević.

Jugozapadno visinsko strujanje povezano s ciklonom zapadno od Portugala premješta vruć saharski zrak nad europsko kopno gdje se formirao jezik toplog zraka koji se sporo premješta prema istoku. Nad našim krajevima temperature zraka rastu, a vrhunac toplinskog vala očekujemo idući tjedan.

Oslabljena hladna fronta premještala se noćas iznad sjeverozapadnih krajeva unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, piše N1.

Danas do kraja dana u unutrašnjosti i na Kvarneru djelomice sunčano uz slab razvoj dnevne naoblake. Na srednjem i južnom Jadranu sunčano i vruće.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 28 do 31 na Jadranu oko 34. Navečer će bura u podvelebitskom primorju pojačati, a oko ponoći zapuhati do olujne jačine. Napuhance i supove usidrite u zavjetrinu i ne ispitujte mahovitost bure jer uz 80 km/sat otoci su vrlo blizu, a ni obala Italije nije daleko.

Oprez, UV indeks je vrlo visok te preporučamo upotrebu sredstava za zaštitu od sunca.

Sutra će vrijeme biti sunčano i vruće. Očekujemo toplo jutro s temperaturama zraka iznad 20C. Oko podne i poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake u planinskim krajevima unutrašnjosti.

Najviše dnevne temperature do 36 C. Na Jadranu će poslijepodnevni maestral donositi osvježenje.

U unutrašnjosti vrhunac toplinskog vala sredinom tjedna.

Na srednjem i južnom Jadranu će se do kraja tjedna zadržati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral. Temperatura mora ugodna za kupanje i mjerimo od od 22 do 26°C.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.