UNIŠTAVAJU POSIDONIJU! Tko ilegalno postavlja betonske blokove po uvalama Mljeta?

Foto: Aquarium Pula / Screenshot

MLJET – Ove godine, u pojedinim uvalama otoka Mljeta, uočili smo novopostavljene kamene blokove unutar livada posidonije (Posidonia oceanica) – otkrili su znanstvenici iz Aquariuma Pula. 

– Ovakvo nekontrolirano sidrenje utječe na degradaciju staništa, a u zadnjih 50 godina bilježi se povlačenje (regresija) posidonije između 32 – 50% u zapadnom Sredozemlju koja jako sporo raste, svega 1 cm godišnje, a za obnovu 1 m2 potrebno je više od 100 godina.

Kako bi očuvali morske cvjetnice i osvjestili javnost o njihovoj važnosti (projekt SASPAS – „Safe Anchoring and Seagrass Protection in the Adriatic Sea“), tijekom srpnja 2021. godine, postavljeno je 40 ekološki prihvatljivih sidrišta na području NP Kornata.

Posidonija je zaštićena endemska vrsta Sredozemnog mora koja gradi prostrane livade na pjeskovitom ili muljevitom dnu koje predstavljaju mrijestilište, hranilište i rastilište za više od 20% svih vrsta. Važan su izvor kisika, a procijenjeno je da zdrave i dobro razvijene livade proizvode više od 14 L/m² kisika u 24 sata i zato je nazivaju morskim plućima Sredozemlja – poručili su iz ove institucije i objavili video dokaz o nesmotrenom potezu pojedinaca na otoku Mljetu.

I.B.