Velike kolone na granicama i prema moru, HAC uputio poseban apel vozačima

Foto: YouTube Screenshot

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Krčkom mostu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje. Trajekti i katamarani plove redovito, no zbog velike gustoće prometa moguća su duža čekanja u trajektnim lukama i pristaništima.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, jer su kolnici  na mjestima mokri i skliski.

A1 Zagreb-Split-Ploče

Između čvorova LUČKO i BOSILJEVO II u smjeru mora na dijelovima dionice vozi se usporeno u kolonama u pokretu uz povremene zastoje.

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Apel vozačima

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) apelirali su u petak na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužvi na cestama. Pozivaju na dodatan oprez na cestama i autocestama ovoga vikenda zbog izrazito gustog prometa i vrućina.

Vozače pozivaju na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka, te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vučina.

Kao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Također apeliraju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Prije polaska na put savjetuje se informiranje o stanju na cestama na prometnom servisu HAK-a ili na njegovoj web stranici. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici se informiraju putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja.

Z.G.