2 min. čitanja

Po ljetnim vrućinama spas pronalazimo i u bazenima – Koje opasnosti prijete tamo te kako ih izbjeći?

Po ljetnim vrućinama spas pronalazimo i u bazenima – Koje opasnosti prijete tamo te kako ih izbjeći?
Foto: Pixabay

Utapanje je treći uzrok smrti djece i mladih po učestalosti. Uz to, ljeti zbog visokih temperatura do kobnih posljedica dovodi i nesavjesno ostavljanje djece u automobilu. Sve to zahtijeva stalne preventivne i edukacijske akcije. U suradnji s policijom i žurnim službama Centra 112 – sustavno ih organizira grad Požega zajedno sa školom plivanja na tamošnjim bazenima.

Gužve na bazenima, skakanje u vodu, dugotrajno izlaganje vrelom ljetnom suncu i visokim temperaturama – mogu za male, ali i odrasle neoprezne kupače biti itekako opasni.

– Vrlo brzo nakon 20-tak, 30-ak minuta pa i sat vremena nastupaju, zbog izlaganja suncu i visokim temperaturama, neurološki poremećaji – od opće slabosti koje su opasne – do poremećaja disanja, konvulzija, grčeva pa čak i gubitka svijesti, kaže Vlado Drkulac, pedijatar, OŽB Požega.

Da spašavanje od utapanja, ali i saniranje ozljeda nije nimalo jednostavno – pokazali su požeškim mališanima i njihovim roditeljima pripadnici HGSS-a, ronioci i naravno – djelatnici požeške Hitne medicinske službe.

– Pošto je utapanje kod djece i mladih čak treći uzrok smrtnosti, smatrali smo da su ovakve akcije i poželjne i potrebne kako bi upoznali javnost na sve moguće situacije u kojima se mogu naći i na koji način u tom slučaju treba reagirati, kaže Maja Petrović, pročelnica Odjela društvenih djelatnosti Grada Požege.

A kako je svakodnevno za ljetnih mjeseci na gradskom bazenu čak petstotinjak djece – prevencije nikad dovoljno. Sve veći problem je neodgovorno ponašanje roditelja koji na vrućinama djecu ostavljaju u automobilima. Dehidracija, a potom i koban ishod mogu nastupiti vrlo brzo.

– Smatramo to velikim problemom ne samo kod nas već i u svijetu pa smo ocijenili važnim pokazati s našim službama kako treba postupiti u takvim situacijama, pri visokim temperaturama, kad djeci prijeti dehidracija i koban ishod. Zato apeliramo na odrasle da djecu ne ostavljaju u automobilima, upozorava Slavko Marinac, ravnatelj Civilne zaštite Požeško slavonske županije.

Dio je to preventivnog projekta koji s Gradom i žurnim službama provodi Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi zaštitilo one – najranjivije, djecu.

– Policijski službenici su aktivno sudjelovali u simuliranim vježbama spašavanja iz bazena i to od krađa na bazenima, sprečavanja spolnog iskorištavanja djece na plažama i bazenima, zaštite djece od dehidracije u vozilima, a ponovno smo predstavili i kampanju “postani policajac – policajka” te apeliramo na mlade ljude koji se vide u ovom pozivu da se jave na tekuće natječaje za prijem u Policiju, poručuje Goran Matijević, Odjel prevencije PU požeško slavonske županije.

A za ljetnih mjeseci baš na kupalištima, bazenima, rijekama i jezerima u unutrašnjosti – broj intervencija svih žurnih službi i policije se udvostručio. Na sreću – dosad bez kobnih posljedica, zasigurno zahvaljujući i ovakvim preventivnim akcijama, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.