Foto: MUP

ŠIBENIK – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečano je obilježen početak projekta “Sigurna turistička destinacija 2022”, koji 17. godinu zaredom uključuje zajedničke ophodnje stranih i domaćih policajaca u turističkim mjestima tijekom ljetne sezone. 

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ukratko je predstavio projekt koji se u Hrvatskoj provodi već 17. godinu zaredom. Projekt je to koji je od skromnih početaka i suradnje sa mađarskom policijom i četiri njihova policijska službenika raspoređena u Zadru 2006. godine prerastao u projekt čija je visoka kvaliteta prepoznata na europskoj sceni.

Foto: MUP

– To potvrđuju ne samo pozitivne reakcije domaćih i stranih građana već i činjenica da su pojedine strane policijske organizacije preuzele i implementirale inačice našeg projekta u svojoj zemlji. Projekt Sigurna turistička destinacija postao je originalan hrvatski izvozni proizvod zbog čega sam iznimno ponosan – rekao je Milina.

Kroz godine broj zemalja koje su se priključivale projektu je rastao, a ove godine prvi puta u njemu će sudjelovati i američki policajci. U projektu je dosad sudjelovalo više od 20 zemalja i policijskih organizacija, više od 900 stranih policijskih službenika od početka projekta te njih 100 koji u projektu sudjeluju ove godine. U nešto manjem obujmu projekt se provodio i u vrijeme pandemije.

Sigurnost ključan faktor prilikom odabira Hrvatske za odmor

U okviru projekta osnovan je i Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, čiji rad omogućava blisko praćenje i analizu svih sigurnosnih pokazatelja i događaja na nacionalnoj i regionalnoj razini na moru i kopnu koji mogu umanjiti osjećaj sigurnosti građana i turista. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je, kao dodatak svim ostalim prednostima koje Hrvatska kao turistička zemlja nudi, upravo sigurnost jedan od ključnih faktora kojim se vode turisti prilikom odabira destinacije.

– Naše dosadašnje iskustvo često je pokazalo da prisutnost stranih policijskih službenika u svojim nacionalnim odorama povećava povjerenje i osjećaj sigurnosti stranih turista i upravo zbog ovog razloga nastavljamo sa širenjem naše suradnje što nije zaustavljeno niti tijekom pandemije 2020. kada smo bili jedna od prvih zemalja koja je otvorila granice stranim državljanima, ne samo iz Europe već i iz ostalih globalnih destinacija – kazao je Božinović.

O projektu Sigurna turistička destinacija

Projekt Sigurna turistička destinacija je dugogodišnji projekt kojeg Ravnateljstvo policije u suradnji s brojnim partnerima i institucijama te stranim policijskim organizacijama, provodi od 2006. godine. Projekt ima za cilj održavanje najviše razine sigurnosti za vrijeme turističke sezone, a usmjeren je primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih gostiju za vrijeme turističke sezone. Provodi se u suradnji hrvatskih i stranih policijskih službenika raspoređenih po cijeloj hrvatskoj obali, Plitvičkim jezerima te na području Grada Zagreba, ali i drugim lokalitetima gdje je očekivan veći broj stranih gostiju.

Foto: MUP

Ove godine u Hrvatsku, točnije u Zagreb, na Plitvička jezera te na hrvatsku obalu tijekom ljetnih mjeseci doći će 100 stranih policijskih službenika iz 20 različitih policijskih organizacija iz 18 država, a po prvi puta sudjeluje i policijski službenik iz Sjedinjenih američkih država točnije Metropolitanske željezničke policije SAD-a, a koji će biti angažiran na području PU splitsko-dalmatinske.

 

K.B.