Provaljeno u nekoliko automobila pokraj poznate rovinjske plaže

Foto: PU Istarska/Ilustracija

ROVINJ – Istarska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u subotu na parkiralištu pokraj ponznate plaže Punta Križ provalio u dva automobila stranih registracija.

Policija navodi kako je nepoznati počinitelj 16. srpnja tijekom dana na parkiralištu kod jedne rovinjske plaže provalio u automobil BMW, austrijskih registarskih oznaka, iz kojeg je ukrao torbicu koja se nalazila ispred prednjeg sjedišta, oštetivši time 51-godišnjaka i 46-godišnjakinju za više tisuća kuna.

Na istom mjestu počinitelj je provalio i u automobil Mercedes, riječke registracijske oznake te je iz prtljažnika ukrao torbicu, čime je oštetio 63-godišnjaka i 56-godišnjakinju za više tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem, a istovremeno skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno, navode iz policije.

Policija stoga savjetuje:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.