Ribarski brodovi odgovorni su za polovicu morskog onečišćenja plastikom

Foto: Pixabay/Ilustracija

Onečišćenje oceana plastikom bilo je u središtu pozornosti na nedavnoj UN-ovoj konferenciji o oceanima, na kojoj je donesena deklaracija u prilog ranijoj odluci Skupštine UN-a za okoliš da započnu pregovori za globalni sporazum o plastici. Iako zakoni i propisi o bacanju plastike u more postoje, rijetki ih se pridržavaju.

Procjenjuje se da polovica onečišćenja oceana plastikom dolazi s oko 4,5 milijuna ribarskih brodova koji rade u nacionalnim i međunarodnim vodama. Nedavna istraživanja sugeriraju da u oceanima godišnje završi 45 tisuća tona plastike samo iz industrijskog ribolovnog pribora. To uključuje izgubljenu i namjerno napuštenu ribolovnu opremu kao što su mreže, plovci, sanduci i uređaji za skupljanje ribe, prenosi gCaptain.

Plastika je pronađena čak i u najdubljem dijelu oceana u Marijanskoj brazdi te u udaljenim regijama poput otoka Henderson u skupini Pitcairna. Izgubljena ili napuštena oprema za ribolov može još godinama “loviti ribu” odnosno nanositi nesagledivu štetu za morski ekosustav. Ostali učinci onečišćenja oceana plastikom uključuju zaplitanje životinja u zaostale ribarske mreže, gutanje zaostale plastične ribarske opreme, prijenos invazivnih vrsta i toksina, opasnosti pri plovidbi i zagađenje plaža.

U okviru Međunarodne pomorske organizacije (IMO) razvijena su dva glavna režima. Jedan je Londonski režim odlaganja, koji regulira namjerno odbacivanje plastičnog otpada u more s plovila i platformi. Druga je Međunarodna konvencija o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL), koja regulira namjerno i slučajno ispuštanje plastike s plovila.

Međutim, sva pravila i propisi imaju istu manjkavost. Teško je nadzirati i provoditi zabranu onečišćenja plastikom s plovila na otvorenom moru. Prijedlozi za rješavanje ovog problema postoje – od toga da bi države trebale zahtijevati od svojih plovila da označavaju svoj pribor potičući ih financijski za sigurno zbrinjavanje plastičnog otpada do toga da se kažnjavaju sva plovila za koja postoje dokazi o namjernom bacanju plastičnog ribolovnog alata u more.

K.B.