Od početka turističke sezone na Kvarneru zabilježeno 130 slučajeva glisiranja uz obalu

Foto: navyworld/narod/ru / Ilustracija

RIJEKA – Od početka turističke sezone, odnosno od 1. lipnja do danas riječka pomorska policija poduzela je niz mjera radi sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja razine opće sigurnosti na moru te sprječavanja činjenja prekršaja i sankcioniranja počinitelja.

Tako su u navedenom razdoblju posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile 130 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, i to 26 na području otoka Krka, 68 Raba, 29 na Lošinju, 6 na Cresu te jedan na području Voloskog.

U istom razdoblju prošle godine evidentiran je 91 prekršaj nedozvoljenog glisiranja od čega na području otoka Krka – 25 nedozvoljenih glisiranja, 28 na Rabu, 29 na Lošinju, jedan na Cresu i osam nedozvoljenih glisiranja na području Tihog kanala.

Od 1. lipnja posade službenih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka sudjelovale su u sedam akcija traganja, dok su u istom razdoblju prošle godine sudjelovale u dvije takve akcije, izvijestila je policija.

Ističu da pomorska policija, pored svojih brojnih redovnih zadaća, kao što su nadzor i kontrola državne granice, sanitetski prijevoz, sudjelovanje u spašavanju i traganju za osobama i plovilima te pružanje pomoći drugim nadležnim službama, provodi i sankcioniranje počinitelja spomenutih prekršaja zbog podizanja razine sigurnosti na moru jer glisiranje unutar granice od 300 metara, posebno u vrijeme turističke sezone, predstavlja latentnu opasnost za kupače, nautičare, ribare i ostale sudionike u plovidbi.

Prekršaji nedozvoljenog glisiranja izravno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora. Upravo iz navedenog razloga pomorska policija pojačano postupa u sprječavanju ove vrste kažnjivih radnji na moru iako se radi o prekršajima za čije sankcioniranje su prema Pomorskom zakoniku primarno nadležne Lučke kapetanije.