2 min. čitanja

Zašto rekordne vrućine neće stvoriti i rekordne količine solarne energije?

Zašto rekordne vrućine neće stvoriti i rekordne količine solarne energije?
Photo: Pixabay

Toplinski val u Velikoj Britaniji svakako pomaže u stvaranju velikih količina solarne energije - ali stručnjaci kažu da je zapravo prevruće za stvaranje najviših odnosno rekordnih razina električne energije.

Solar Energy UK izvještava da je posljednjih nekoliko dana oko 10% britanske električne energije dolazilo iz solarne energije ali ekstremna vrućina zapravo smanjuje učinkovitost solarnih ploča, dakle, ne treba očekivati ​​da će biti postavljeni rekordi, piše BBC.

Ovaj je tjedan Velika Britanija zabilježila najviše dnevne i noćne temperature ikad, a za veći dio zemlje postavljena su upozorenja na vrućinu.

Ravnoteža topline i svjetlosti

Ali za proizvodnju solarne energije, količina sunčeve svjetlosti, odnosno zračenja, važnija je od količine topline.

- Upravo zbog ove ravnoteže između zračenja i temperature rekord za vhunac proizvodnje energije, uvijek je u travnju ili svibnju, jer tada imamo sunčano, ali relativno hladnije vrijeme - kaže Jamie Taylor, viši podatkovni znanstvenik na Sveučilištu Sheffield.

- Količina proizvodnje solarne energije bila je vrlo visoka tijekom prošlog tjedna. Ali mislim da je malo vjerojatno da će se postaviti novi rekord u pogledu proizvodnje električne energije - kaže Taylor.

Dodaje da je rekord za ukupnu dnevnu proizvodnju energije iz solarne energije u Britaniji bio 80,6 gigavat sati 29. svibnja 2020.

Smatra se da su solarni sustavi proizveli oko 64 GWh u ponedjeljak ovog tjedna.

Dio toga došao je od ploča postavljenih na domove - a ljudima koji ih posjeduju toplinski je val pružio priliku za malu zaradu.

Terence Eden naprimjer, ima solarne panele i skladište baterija u svojoj kući u južnom Londonu i proizvodi više energije nego što koristi, prodajući ostatak natrag u mrežu.

- Za nas se mjerač energije zapravo vrti unatrag - kaže on.

- Na dan poput jučerašnjeg proizveli smo 20 kilovatsati energije, potrošili osam, pohranili dva i deset prodali natrag u mrežu. Procjenjujem da sam zaradio oko 1,70 funti - dodaje.

Kaže da njegovo iskustvo pokazuje da njegovi solarni paneli najbolje rade oko ljetnog solsticija, kada ima najviše dnevnog svjetla, ali kaže da su čak i zimi bili korisni. Jedino ne rade kada su "zatrpani snijegom".

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.