Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara

Foto: TZ Privlaka

PRIVLAKA – Od 18. do 22. srpnja u Privlaci se održavaju „Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i  sabunjara“. Riječ je, naime, o manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice Privlaka kojom  se u lokalnim restoranima promovira autohtona, pomalo zapostavljena lokalna kuhinja,  iznimno bitna za očuvanje identiteta i kulturnog nasljeđa.

U gastro šetnji su, uz direktoricu Ivu Zorić Sarađen, načelnika Gašpara Begonju te djelatnicu  turističkog ureda Anu Šango, sudjelovali i renomirani zadarski kuhar Renato Kraljev, zadarska  glumica i lutkarica Tamara Šoletić, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi Rafaela Maraš,  direktor Turističke zajednice mjesta Zaton Ivan Miljković te novinar Toni Perinić.

Foto: TZ Privlaka

Tijekom dvije večeri, posluženo je nešto manje od dvadesetak domaćih jela, a dominirala je  riba, sipe i čičvarda (op.a. slanutak).

Kako je istaknuo chef Renato Kraljev, svi ugostitelji su napravili izniman posao.

– Prvo pohvala ugostiteljima što su se upustili u pripremu tradicijskih jela, jer to nije ni malo  lagan posao, ali je značajan za očuvanje naše gastronomije. Drugo, isprobali smo izvrsna jela,  koja će vjerujem u budućnosti pronaći svoja stalna mjesta u ponudi restorana, rekao je  Kraljev, a njegove riječi potvrdila je i Tamara Šoletić.

Foto: TZ Privlaka

-Kad sam dolazila, nisam znala što očekivati, ali sad znam kako treba raditi na očuvanju  privlačke gastronomije, kojom sam, malo je reći, oduševljena. Pohvale i Turističkoj zajednici  te direktorici Ivi na ideji, poručila je zadarska glumica.

Restorane i ugostiteljske objekte koji sudjeluju u navedenom projektu, Turistička zajednica će u narednim danima nagraditi prigodnim poklonom te zahvalnicom.

– Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara“ ove godine se održavaju po  drugi put i mogu reći kako su povratne informacije od naših gostiju izvrsne. Neki od njih su  čak nekoliko mjeseci ranije slali upite hoće li se događaj održati i ove godine. Moramo  učestalo raditi na očuvanju autohtone gastronomije, jer hrana je odraz nas, odraz naše  povijesti, naglasila je direktorica Turističke zajednice Općine Privlaka Iva Zorić Sarađen, ujedno  i idejna začetnica samog događaja.

Kroz ovu manifestaciju, privlački gosti i posjetitelji mogu uživati u raznolikoj, autohtonoj ponudi  domaćih jela do 22. srpnja.

I.B.