2 min. čitanja

Sjećanje na hrabre stanovnike otoka Iža koji su nasamarili fašističke okupatore u Drugom svjetskom ratu

Sjećanje na hrabre stanovnike otoka Iža koji su nasamarili fašističke okupatore u Drugom svjetskom ratu
Foto: Google Maps / Screenshot

ZADAR - Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra organizira prigodnu svečanost u povodu jubilarne 80. obljetnice Maloiškog ustanka, koja će se održati u utorak 26. srpnja 2022. godine s početkom u 10 sati na Malom Ižu uvala Knež.

Tog 26. srpnja 1942. godine stanovnicima otoka Iža je prekipjelo. Godinama su trpjeli teror talijanskih fašista koji su pod svojom okupacijom držali cijelo zadarsko područje.

Tijekom srpnja 1942. godine, Talijani su počeli sa zapljenom maslinovog ulja na Ižu, a nakon što su otočani saznali da Talijani namjeravaju 26. srpnja doći brodom po ulje i prevesti ga u Veli Iž, krenula je akcija. Desetak omladinaca provalili su noć prije u uljaru, odakle su jedan dio ulja uzeli i pohranili na Ugljanu, dok su ostatak izlili u more.

Dan poslije desetak talijanskih karabinjera doplovilo je brodom "Sofija" iz Velog Iža te su za odmazdu okupili stanovništvo u uvali Knež, gdje su izdvojili i zarobili osamdesetak mlađih ljudi, među kojima i četiri žene, koje su namjeravali strpati u zatvor u Zadru. No na putu do broda zarobljeni mještani skovali su plan.

Brod je isplovio u 11 sati prema Velom Ižu, a kada je stigao do pola puta Šime Lukin uzviknuo je: "Drugovi, razoružajmo fašiste". U općem kaosu poginuo je Ljubo Lovrin, dok je Ivo Lovrin bio teško ranjen, a nekolicina lakše ranjena. Mještani su ubili četvoricu Talijana, dva ranili, a dva su bacili u more. Jedan od njih pokušao se domoći kopna, no mještani su mu presudili veslom.

Brod "Sofija", kojim su sada zapovijedali mještani, dovezen je do Malog Iža, gdje se 300 Maloižana, među kojima i pedesetak žena, ukrcalo na brod kojim su otplovili na Dugi otok, gdje su se skrivali idućih 40 dana. Zahvaljujući kukljičkim i kaljskim ribarima prevezeni su na kopno gdje su se kao Primorsko – Iški bataljun kasnije priključili slavnoj Drugoj dalmatinskoj brigadi.

Ovaj herojski pothvat poseban je i zbog činjenice što je Mali Iž prije početka rata imao 1287 stanovnika, od kojih se 415 borilo u partizanima, a 172 su poginuli. Uz to, Mali Iž je dao i 30 žrtava fašističkog terora, a 483 Maloižana internirano je u logore, većinom u koncentracijski logor na otoku Molatu.

Ustanak Maloižana 26. srpnja 1942. godine do danas je ostao jedinstven događaj ne samo u Zadarskom, već na širem području tijekom NOR-a.

Za sve koji žele prisustvovati jubilarnom obilježavanju ovog hrabrog ustanka, osiguran je besplatan prijevoz katamaranom G&V Line ladera ,"Melita", koji će 26. srpnja isploviti za Mali Iž u 8 sati s Liburnske obale, a povratni polazak iz Malog Iža je u 13 sati.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.