U Split stiže izložba o povijesti jadranskih kupališta

Foto: Hrvatski muzej turizma

SPLIT – Jesu li splitske Bačvice oduvijek izgledale tako kako izgledaju, građani Splita i njihovi gosti moći će vidjeti na izložbi koja se krajem mjeseca otvara u Hrvatskom pomorskom muzeju. 

Riječ je o gostujućoj izložbi Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije pod nazivom “Hrvatska jadranska kupališna baština”, autorice dr. sc. Mirjane Kos, ravnateljice muzeja, koja donosi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali. Povezanost sjevernog Jadrana željeznicom utjecala je na gospodarski i turistički razvoj luka i gradova sjevernog Jadrana pa se kao etablirani turistički centri javljaju Opatija, Volosko, Crikvenica, Mali Lošinj i drugi.

Foto: Splitske Bačvice/Hrvatski muzej turizma

Hotel Kvarner u Opatiji (izgrađen 1884. god.) najstariji je hotel na našoj obali. Bila je to ujedno i prva turistička investicija stranog kapitala. Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta. Na starim razglednicama, gledajući s mora, dominiraju upravo ta kupališta. Ona su – osim primarne namjene – bila i mjesta koja su imala javnu društvenu okupljališnu funkciju. Tu su se održavale različite priredbe, društvene igre i sportska događanja.

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more, na izuzetno izloženim pozicijama pa su pod utjecajem mora bila podložna brzoj devastaciji. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta. A za razliku od danas, sve se gradilo u skladu s konzervatorskim uvjetima i brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Foto: Hrvatski muzej turizma

Za gostovanje u Splitu izložba je obogaćena fotografijama prvih splitskih kupališta, kao i katalogom na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem autorica obrađuje nastanak i razvoj splitskih kupališta. Izložba se otvara 28. srpnja u 20 sati, a možete je pogledati do 1. listopada ove godine. Izložba je realizirana u suradnji s Državnim arhivom u Splitu.