Foto: Općina Šolta

U Galeriji Bratske kuće u Grohotama na otoku Šolti idući tjedan otvara se izložba o bogatoj podmorskoj baštini ovog otoka. 

Otok Šolta u povijesnim se izvorima prvi puta spominje u 4. st. pr. Kr., u djelu poznatog starogrčkog geografa Pseudo-Skilaksa. On u svojem djelu Periplusu (grč. περίπλοι: oplovbe), u kojem se nalazi najstariji sačuvani opis istočne obale Jadrana, otok Šoltu navodi pod imenom Olynthia. Dolaskom Rimljana naziv otoka mijenja se u latinski oblik Solentia, Solentium (lat. sol: sunce) od kojeg je nastalo današnje ime Šolta.

Promatrajući zemljopisni položaj otoka vidljivo je da se Šolta nalazila na ruti brojnih antičkih plovnih putova. Uz obale otoka Šolte odvijao se intenzivni priobalni pomorski promet koji je povezivao gospodarsko-ladanjske vile smještene u blizini mora (villae maritimae) u Rogaču, Stipanskoj i Piškeri sa Salonom – najvećim urbanim središtem istočne obale Jadrana u antičkom razdoblju. A najveći broj materijalnih tragova koji svjedoče o intenzitetu tadašnje plovidbe i pomorske trgovine sačuvan je upravo pod morem.

Foto: Općina Šolta

Izložbom će u kratkim crtama biti prezentirani do sada pronađeni podmorski arheološki lokaliteti – antički brodolomi u uvali Potkamenica, uvali Duboka, Marinča ratu i na Pličini Mlin, antička sidra pronađena kraj Maslinice, te ostaci antičke arhitekture: jedinstveni antički ribnjak u uvali Piškera te villa maritima u uvali Banje. Također, iako nije riječ o podmorskojj baštini, bit će spomenuti i ostaci starokršćanske bazilike na otočiću Stipanska, a s obzirom da je ona u razdoblju kasne antike bila važna strateška točka Justinijanovog maritimnog (pomorskog) limesa, te ostaci olupina brodova iz Viške bitke, koje se, iako kontekstom i položajem više povezane sa otokom Visom, također nalaze u širem akvatoriju otoka Šolte, stoji u najavi izložbe.

Izložba “Podvodna baština otoka Šolte“ financirana je od strane Splitsko-dalmatinske županije iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko – dalmatinske županije i Turističke zajednice općine Šolta, s ciljem prezentacije podmorske arheološke baštine te edukacije kako stanovništva tako i posjetitelja otoka Šolte, a sve kako bi se potaknuo daljnji razvoj arheološkog, kulturnog i ronilačkog turizma.

Izložba se otvara u utorak, 26. srpnja u 20:30 h u Galeriji Bratske kuće u Grohotama, a možete je pogledati do 1. kolovoza, u vremenu od 9-11 i od 18-21 sat.