Velike vrućine povećavaju opasnost iznenadnog srčanog zastoja, posebno kod naglih promjena temperature

Foto: Pexels/Ilustracija

Zaklada Hrvatska kuća srca upozorava građane na brojne opasnosti uslijed velikih vrućina za kardiovaskularne bolesnike, ali i zdravo stanovništvo te apelira da pogledaju edukacijske videe o oživljavanju kako bi mogli nekome spasiti život ako u blizini nema educiranog osoblja.

Visoke temperature povećavaju opasnost za zdravlje – krvne žile se šire i mijenja se krvni tlak što može izazvati slabost i nesvjesticu. Znojenje može dovesti do iscrpljenosti i toplinskih grčeva, a dehidracija do zgrušavanja krvi ili tromboze.

Prekomjernim izlaganjem suncu može nastati toplinski udar kad se uz jako crvenu i toplu kožu javljaju glavobolja, ubrzano kucanje srca, ubrzano disanje, visoka tjelesna temperature i mučnina, što je vrlo opasno stanje i za zdrave osobe.

Također su opasne i nagle promjene temperatura pa prilikom naglog ulaska u hladno more ili rijeku može doći do naglog sužavanja krvnih žila srca, a što može izazvati infarkt miokarda i dovesti do srčanog zastoja.

Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca Davor Miličić upozorio je kako se čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja događa izvan bolnice, a kako je svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv zbog čega tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja

– Rana reanimacija i neodložna defibrilacija, unutar 1-2 minute, pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba – pojasnio je Miličić.

Članica Upravnog odbora Zaklade Ivana Portolan Pajić istaknula je da se rizik za zdravlje uslijed velikih vrućina može umanjiti tako da se građani vrućinama ne izlažu između 11 i 17 sati, piju dovoljnu količinu vode, izbjegavaju alkohol, kofein i tjelesne napore, savjetuju se s liječnikom oko terapije lijekovima, konzumiraju laganu hranu i obavezno koriste zaštitni faktor, pokrivalo za glavu te laganu i prozračnu odjeću.

Zaklada se zalaže za uvođenje Nacionalnog programa u sklopu kojeg bi se edukacija postupka oživljavanja provodila u obrazovnim institucijama, da se poveća broj dostupnih defibrilatora (AVD uređaja) na javnim mjestima, kao i broj građana laika koji znaju s njima upravljati jer se tako može spriječiti veliki broj smrti uslijed iznenadnog srčanog zastoja.

Također, priložila je dva videa o kardiopulmonalnom oživljavanju koje bi građani trebali pogledati – oživljavanje samo rukama i oživljavanje s umjetnim disanjem i korištenjem AVD-a, a više informacija dostupno je i na službenoj web stranici.

Z.G.