RIBOLOV NA VELIKE TROFEJE Završio Big game Komiža 2022.

Foto: Promo

KOMIŽA – Komiški akvatorij se još jednom pokazao kao top-destinacija za ribolov na velike morske trofeje, te je i ovogodišnje deveto izdanje međunarodnog izlučnog nadmetanja “Big game Komiža 2022.”, okončano sa dosta ulova. 

Od trideset posada iz deset zemalja, čak ih je 18 imalo prijavljen ulov tijekom tri ribolovna dana, svaki dan se vagalo od 4 do 6 primjeraka plavoperajne tune na kopnu, te su svi uživali u sportskoj manifestaciji koja je i turistička budući je zabave za sve bilo – napretek. Od koncerata na pozornici ispod komiške Komune: Petar Grašo, Guiliano i band Diktatori, Daleka Obala i band Kopito, do ribolova djece od 7 do 14 godina u falkušama, tradicijskim brodovima komiških ribara, do eno-gastro večeri kada je preko 400 kilograma tune besplatno servirano i spremljeno na razne načine za sve posjetitelje Komiže, uz degustaciji autohtonih viških vina.

Foto: Promo

No ajmo prvo o pobjednicima a to je ekipa “Ponta o takujina” s kapetanom  Matom Violićem Matuškom u sastavu Ivica Perusa, Josip Brkić, Lukas Bobek i Luka Putanec koji su trijumfirali na devetom “Big game Komiža 2022”. Ribolovci sa Pelješca sakupili su najviše bodova, ukupno 2214,27 poena i slavili nakon tri dana ribolova na tune, iglune, iglane, luce, lampuge,… Posada kluba “Peliška jedra”, osim osvojenih zlatnih medalja, pokala, dobili su i vrijedne nagrade sponzora, ali ono najvažnije – pozivnicu za odlazak na svjetsku smotru biggejmaša u Costa Rici u travnju 2023. godine. 

I trenutno njihov klub ima čak dvije ulaznice za svjetsko nadmetanje dogodine, budući je Josip Brkić osvojio big game kojeg su oni organizirali u Orebiću. 

Drugo mjesto uzela je posada kaštelanskog kluba “Giričić” imena “Corto” sa kapetanom Bepom Svalinom, te ekipom: Gordon Svalina, Zoran Spasić, Nikša Jureškin i Bruno Luetić. Oni su na kraju imali 1711,77 bodova, za srebrnu medalju ali i vrijednu nagradu sliku svjetski poznatog slikara Zvonimira Mihanovića. No momci su zaslužili i epitet broda s najtežom ulovljenom tunom –  njihova tuna težila je 73,11 kilograma.

Foto: Promo

Trećeplasirani su ribolovci tima “Ko to more platit Bargujac” kapetana Nikole Franjića te posade u sastavu: Julius Lee, Domagoj Mimica i Igor Zdenjak, koji su osvojili 1324,98 bodova.

Rezime cjelokupnog nadmetanju, nakon tri ribolovna dana, je ulovljeno ukupno 43 tune, njih 28 je pušteno nazad u more, po sistemu “ulovi i pusti”, dok ih je 15 doneseno na kopno na vaganje. Ukupna težina ulova iznosila  je 765,72 kilograma. Na udicu su ukačena i dva morska psa, koja su naravno vraćena u more.

I sada svi s nestrpljenjem čekaju dogodine, deseto jubilarno izdanje “Big game Komiža 2023.”…

I.B.