2 min. čitanja

Vlada predstavila preporuke za uštedu energije - grijanje do 21, a hlađenje do 25 stupnjeva

Vlada predstavila preporuke za uštedu energije - grijanje do 21, a hlađenje do 25 stupnjeva
Foto: Vlada RH

Na sjednici Vlade predstavljene su smjernice i preporuke za uštedu plina, i to prema planu koji je nedavno donijela Europska komisija. Predviđa se ušteda plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog mogućeg prekida opskrbe iz Rusije. Smjernice Vlade za kućanstva, javne institucije i industriju na dobrovoljnoj su osnovi, a uz ostalo preporučuje se temperatura za grijanje i hlađenje prostorija. Dokument je pripremilo Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Institutom Hrvoje Požar.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako smatra važnim da naši građani na vrijeme budu senzibilizirani na ovu temu i da se "znamo ponašati sukladno okvirima koje je ova energetska kriza, izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, prouzročila svima nama".

Ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio je da je na sastanku ministara energetike u utorak u Bruxellesu postignut dogovor da sve države članice od 1. kolovoza do kraja ožujka 2023. naprave uštede u potrošnji plina od 15%.

- Poslana je poruka europskog zajedništva i snažna poruka da plin, koji Rusija često koristi kao oružje prema Europi, neće imati efekta - naglasio je Filipović.

Rekao je da je 40% energije troši u zgradama, pa su i smjernice usmjerene na učinkovitu potrošnju u grijanju, hlađenju, rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja te prometu.

Smjernice za grijanje, hlađenje, rasvjetu kućanske uređaje...

- Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, godišnje se može uštediti 5% energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se sugerira da ne treba biti niža od 25 stupnjeva - rekao je.

Za rasvjetu se sugerira više korištenje led-žarulja i racionalno ponašanje te racionalno korištenje rasvjete u prostorijama. Za kućanske uređaje se preporučuje njihovo korištenje u razdoblju niže tarife, isključiti sve uređaje iz napajanja kada se ne upotrebljavaju. Prepuruča se što više koristiti javni prijevoz, hodati kad je to moguće. Savjetuje se i energetska obnova zgrada i kuća.

Smjernice su pripremili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te stručnjaci Instituta "Hrvoje Požar".

Filipović se nada da će i privatni i javni sektor poštovati te smjernice.

- Zajedno s cijelom Europom trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i da pomognemo cijeloj Europi u diverzifikaciji opskrbnih pravaca kad govorimo o energentima - naveo je.

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.