2 min. čitanja

Sićušna kornjačica kakala je čistu plastiku čak šest dana nakon spašavanja s plaže

Sićušna kornjačica kakala je čistu plastiku čak šest dana nakon spašavanja s plaže
Foto: Taronga Zoo Sydney

Mladunčetu zelene želve nedostajala je peraja kad je pronađen kako bespomoćno leži na leđima, na plaži. Odvedena je u zoološki vrt Taronga u Sydneyu. Maleno mladunče težilo je samo 127 grama. Veterinarska medicinska sestra u zoološkom vrtu Taronga rekla je da se kornjačin izmet sastojao isključivo od plastike prvih šest dana nakon što je kornjačica stigla u Zoo.

Mladunče zelene želve pojelo je daklle toliko plastike, da je trebalo šest dana da se sadržaj izluči. Nedostajala mu je jedna od četiri peraje, u drugoj je imala čip, a u ljusci je imala rupu.

Njegovatelji su rekli da osim ovih ozljeda kornjača se čini da je u dobrom fizičkom stanju i nije imala problema s plivanjem.

  • Ali onda je počelo vršiti nuždu. Nikakav izmet nije izašao, samo čista plastika", rekla je veterinarska sestra Taronga Sarah Male.
Foto: Taronga Zoo Sydney/Screenshot
  • Sve je bilo različitih veličina, boja i sastava. Neki su bili tvrdi, neki oštri, a na nekima se moglo vidjeti da plastika ima natpis na sebi. Sve ovo je samo dio onoga što ova jadna mala stvorenja pojedu. Toliko je plastike okolo da je konzumiraju kao hranu - rekla je.

Kornjača je polako ozdravila i sad teži gotovo 400 grama. Unatoč napretku, mogla bi proći cijela godina prije nego što bude puštena natrag u divlje obalne vode.

Veličina sićušnih mladunaca čini ih posebno ranjivima od strane plijena. Kao i veličina, temperatura oceana je također faktor - toplije vode su bolje za kornjače.

U Bolnicu se godišnje primi oko 80 kornjača s ozljedama zadobivenim od zaplitanja u mreže ili sve češće od gutanja udica i plastike.

Kad bi svatko odvojio samo malo svog vremena da pokupi nešto smeća, to bi činilo ogromnu razliku.

Države, uključujući Novi Južni Wales, Queensland i Zapadnu Australiju, su uvele strože zabrane plastike za jednokratnu upotrebu, ali je razmjer problema ponekad prevelik. Više od 8 milijuna tona plastike izlije se u oceane diljem svijeta svake godine. Većinu rijeka odnese u more, izbaci uz obalu ili je napuste ribarska plovila.

Studija plaže na otoku Henderson, jednom od najudaljenijih mjesta na svijetu, otkrila je gotovo 38 milijuna komada plastike razbacanih po pijesku.

Međutim, znanstvenici su u lipnju izvijestili da lokalne akcije čine razliku jer se količina plastičnog onečišćenja na australskoj obali smanjuje u prosjeku do 30% kao rezultat rada lokalnih vlasti na smanjenju smeća, piše The Guardian.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.