2 min. čitanja

Znanstvenici otkrili drevnog morskog psa kako pliva na zaista čudnom mjestu

Znanstvenici otkrili drevnog morskog psa kako pliva na zaista čudnom mjestu
Foto: Wikimedia

Posljednje što su biolozi očekivali pronaći u ugodnom Karipskom moru, drevni je grenlandski morski pas (Somniosus microcephalus), stvorenje poznato po tome što živi daleko, u ledenom Arktiku.

Ipak, znanstvenici su, dok su označavali tigraste morske pse uz obalu Belizea, uhvatili grenlandskog morskog psa (ili potencijalnog hibrida grenlandskog morskog psa), vrstu koja stoljećima živi u dubokom moru Arktika.

- Iznenada smo ispod površine vode vidjeli vrlo sporo pokretno, tromo stvorenje - rekao je za Mashable, Devanshi Kasana, biolog u laboratoriju za ekologiju i očuvanje predatora Međunarodnog sveučilišta Florida. Opažanje je nedavno objavljeno u znanstvenom časopisu Marine Biology. Isprva su znanstvenici mislili da bi to mogao biti morski pas šestoškrgaš, dominantan i fascinantan grabežljivac dubokih mora. No fotografirali su rijetko viđenu životinju i potvrdili da se radi o grenlandskom morskom psu.

Grenlandski morski psi pripadaju obitelji morskih pasa starih oko 100 milijuna godina

Postojali su kad su dinosauri dominirali planetom. Morski psi većinu svog života provode u mraku, tisućama stopa pod vodom, gdje sporo rastu, sporo se kreću i sporo stare. Dolje u dubokom moru, gdje su hranjive tvari rijetke, sporo kretanje radi očuvanja energije, važna je prilagodba. Grenlandski morski psi očito su dobro prilagođeni ovim dubinama: žive više od dva i pol stoljeća, a možda i znatno više. Oni su najdugovječniji kralješnjaci na Zemlji.

Što grenlandski morski pas radi na Karibima?
Uočavanje grenlandskog morskog psa u blizini koraljnog grebena kod Belizea svakako je bilo neočekivano iznenađenje. Ali nije nezamislivo.

Poznato je da ova relativno malo poznata vrsta uspijeva u dubokim morima na Arktiku i oko njega. Potencijalno bi zapravo mogli živjeti i u drugim dubokim oceanskim regijama, kažu biolozi. To uključuje i Karibe. Nakon što su postavili konop na zaštićenom atolu Glover’s Reef u Belizeu dok su pratili i istraživali morske pse, biolozi su se vratili sljedećeg dana i otkrili da se njihov konop pomaknuo nekoliko milja dalje od koraljnog grebena, u more duboko oko 600 metara.

Tad su ugledali neobičnog morskog psa. "Izgledao je jako, jako staro", čudio se Hector Daniel Martinez, jedan od znanstvenika koji je uočio morskog psa i koautor studije.

Padina s obližnjeg grebena spušta se do dubine od oko 2895 metara. To je krajnje hladno, mračno carstvo, idealno za grenlandskog morskog psa.

Poznato je da su duboka mora premalo istražena i nedovoljno shvaćena. Ovo otkriće naglašava samo to, da to što nismo vidjeli ovakve fenomene ne znači da se oni ne događaju. - Znamo tako malo o dubokom oceanu da gotovo svatko tko detaljnije istražuje, može pronaći nešto novo - rekao je Alan Leonardi, direktor Ureda za istraživanje oceana Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.