2 min. čitanja

Tri sata između obroka i plivanja: Istina ili mit?

Tri sata između obroka i plivanja: Istina ili mit?
Foto: Unsplash

Ljeti nam svim najviše paše da provodimo vrijeme u moru, rijekama, jezerima, bazenima... Općenito u vodi. No, od ranog djetinjstva nas nekako uče da ne smijemo plivati i skakati u more odmah nakon obroka, iako nikad nismo saznali zašto. Prije bi se reklo da je riječ o savjetu koji se prenosi s koljena na koljeno, pa se postavlja pitanje, je li to zapravo istina?

Stvarni rizik od toplotnog udara ili urbana legenda?

Hidrokucija je ustvari toplinski šok koji se može doživjeti u vodenoj sredini. Ljeti, kad nam je jako vruće, a dolazimo u dodir s jako hladnom vodom, naše krvne žile se šire, a zatim naglo skupljaju. Ovaj šok obično dovodi do nelagode, a ponekad čak i do utapanja. Mišljenja o ovoj pojavi vrlo su podijeljena.

Kada je riječ o hrani, dr. Jean-Louis Chabernaud, hitni pedijatar u Clamartu, izjavio je za novine Le Parisien da je "ovakav roditeljski recept zasigurno čak i štetan za djecu". - Mališanima, mlađim od 2-3 godine, potrebne su kalorije da bi podnijeli napor - objašnjava doktor.

U časopisu Daily, drugi liječnik dr. Jean-Pierre Cervetti, objasnio je da "danas znamo da je ova mjera opreza apsurdna. Dok plivamo mi ne probavljamo hranu. A što se tiče hidrokucije, ona je povezana s izlaganjem suncu, a ne s probavljanjem".

U stvarnosti, dakle, nisu obroci ni hrana ti koji kupanje čine opasnim, već uvjeti u kojima se tog trenutka kupamo.

Koja je veza između probave i plivanja?

Odlazak na kupanje nakon jela je rizičan, samo ako ste obrok pojeli potpuno izloženi suncu. Naprotiv, ako ste jeli u hladu, ne morate se bojati ničega.

- Hrana ostaje u želucu između 2 i 3 sata, a ukupna probava traje oko osam sati, tako da nećemo toliko čekati, a da ne govorimo o tome da ćemo se osam sati kasnije već vratiti za stol - objašnjavaju liječnici. Ipak, bilo bi poželjno da se prije ulaska u hladno more ipak možda ranije smočite, jer su vanjske temperature ipak sve više i više, piše City Magazine.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.