2 min. čitanja

Požari su dosad zahvatili površine 220% više nego lani

Požari su dosad zahvatili površine 220% više nego lani
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ove godine bilo je više požara nego lani, a to pokazuje i službeno izvješće Hrvatske vatrogasne zajednice. Do kraja srpnja 2021. bila su 8.833, a ove godine 11.323, što je gotovo 30% više.

Veća je još razlika u površini koju je vatra zahvatila - lani je bilo oko 16.000 hektara, a ove godine gotovo 52.000, što je čak 220% više. Iako je ove godine uništeno malo manje objekata nego lani, nažalost broj žrtava je veći. Ove godine život je u požarima izgubilo 25 ljudi, uključujući vatrogasca Gorana Komlenca.

Požari u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, lokalizirani su. Dvadesetak vatrogasaca saniralo je i čuvalo požarišta tijekom dana. Izgorjelo je 250 hektara, nije stradao nijedan objekt, ali je velika šteta na poljoprivrednim površinama. I dalje se istražuju uzroci požara, no sumnja se da su podmetnuti.

Uz jadransku magistralu samo zgarište. Vatra je progutala sve na što je naišla, ali srećom ne i objekte. Plamena danas nema, no posla za vatrogasce je bilo. Iza njih je teška noć, ali srećom - bez vjetra.

- Za razliku od raslinskog i zatonskog požara, ovo je bila nešto lakša situacija, s obzirom da je bilo manje ugroženih objekata požarom - kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Bilo je lakše uz sve raspoložive zračne snage.

- Bez njih nema ništa. Bez aviona, bez avijacije u nekim ključnim situacijama gdje nam trebaju pomoći, oni su definitivno ti koji su glavni - izjavio je Igor Tomić, JVP Šibenik.

Bez obzira na to, izgorjelo je 250 hektara niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tri požara na području od tri kilometra izbila su u samo pet minuta, što je dovoljno za sumnju. Policija istražuje uzroke, a vatrogasci apeliraju na još jedno:

- Svoje okućnice još uvijek imaju vremena urediti, ukloniti smeće, gorivi otpad, plastiku i ostale stvari kako bi u slučaju da se ovakve stvari ponove situacija vatrogascima bila povoljnija - izjavio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Za njih, čini se, ove godine nema predaha, jer vrućine i suša ne posustaju, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.