3 min. čitanja

Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore

Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
Foto: Pixabay/Ilustracija

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima pa iz PU zagrebačke pozivaju vozače na strpljenje i pridržavanje prometnih propisa.

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih vozila u našu zemlju, kao i kretanja naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, naročito u dane produženog vikenda očekuju se prometne gužve na prometnicama koje vode prema moru, stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1, i to na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ušlo je i izašlo preko 246 tisuća vozila), te na dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, zatim na Istarskom „Y“, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama.

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima

Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti. Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, primarno raspoređenih na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Pritom, posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise, uslijed čega se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela. Uz to, posebna se pozornost posvećuje i prekršajima motociklista.

S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na neke bitne stavke

Prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.)

Prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama

Na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena

Izbjegavati, ukoliko je moguće, polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne)

Ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

Koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu

Pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu

Koristiti zaštitnu kacigu

Brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put)

Poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).

Ostale upute pogledajte na stranicama PU Zagrebačke.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.