4 min. čitanja

SAD vojnu akciju Kine protiv Tajvana nazvao neopravdanom, Peking sankcionirao Pelosi

SAD vojnu akciju Kine protiv Tajvana nazvao neopravdanom, Peking sankcionirao Pelosi
Foto: Xinhua

Kinesko ispaljivanje projektila tijekom vojnih vježbi oko Tajvana bila je neopravdana eskalacija, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, dok je Peking upozorio da će nametnuti sankcije predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog posjeta otoku.

Diplomatski odnosi narušili su se u petak, nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da će otkazati dijalog između američkih i kineskih vojnih čelnika i obustaviti bilateralne razgovore o klimi i pomorskoj sigurnosti.

Blinken je rekao da je Washington opetovano jasno dao do znanja Pekingu da ne želi krizu, dok su se diplomatske trzavice nastavile oko Pelosinog ovotjednog posjeta samoupravnom otoku, koji Peking smatra svojim suverenim teritorijem.

- Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor - rekao je Blinken, govoreći na konferenciji za novinare na marginama Regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži. Dodao je, "sad su podigli ove opasne radnje na novu razinu".

Kina je u četvrtak pokrenula svoje najveće vojne vježbe u moru i na nebu oko Tajvana, dan nakon što je Pelosi razbjesnila Peking odlaskom na otok u znak solidarnosti, što je bila najveća posjeta SAD-a Tajvanu u 25 godina. Predviđeno je da se vježbe vatrenim oružjem nastave do nedjelje u podne.

U petak je kineska vojska izvela zračne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana "kako bi testirala zajedničke borbene sposobnosti trupa", priopćilo je Zapovjedništvo narodne oslobodilačke vojske (PLA) na istočnoj pozornici u izjavi na svojim službenim kanalima, piše Reuters.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države neće poduzimati radnje da izazovu krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i provoditi standardni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

- Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god međunarodno pravo dopušta - rekao je.

Bijela kuća pozvala je u četvrtak kineskog veleposlanika Qin Ganga kako bi osudila eskalaciju akcija protiv Tajvana, izvijestio je Washington Post.

Predstavnici State Departmenta nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar o kineskom prekidu pregovora ili izvješću da je Washington pozvao veleposlanika Pekinga

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će uvesti sankcije Pelosi i njezinoj užoj obitelji kao odgovor na njezine "zlobne" i "provokativne" postupke.

Foto: Youtube screenshot

- Unatoč ozbiljnoj zabrinutosti Kine i čvrstom protivljenju, Pelosi je inzistirala na posjetu Tajvanu, ozbiljno se miješajući u kineske unutarnje stvari, potkopavajući kineski suverenitet i teritorijalni integritet, gazeći politiku jedne Kine i prijeteći miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u izjavi.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da također obustavlja suradnju na sprječavanju prekograničnog kriminala i borbi protiv narkotika, te suradnju na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Pelosi je pak rekla da njezino putovanje u Aziju nikad nije bilo o promjeni regionalnog statusa quo.

Oko 10 brodova kineske mornarice i 20 vojnih zrakoplova nakratko je prešlo središnju liniju Tajvanskog tjesnaca u petak ujutro. Ranije je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da je otočna vojska poslala zrakoplove i brodove te rasporedila kopnene raketne sustave za nadzor tamošnje situacije.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila na vode koje okružuju Tajvan u eskalaciji bez presedana tijekom vježbi bojevog gađanja

Japansko ministarstvo obrane, koje prati vježbe, prvo je izvijestilo da su čak četiri projektila letjela iznad glavnog grada Tajvana. Također je rečeno da je pet od devet projektila ispaljenih prema njezinom teritoriju palo u njegovu isključivu gospodarsku zonu, a što je također prvi put te je izazvalo diplomatski prosvjed Tokija.

Kasnije je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da su projektili bili visoko u atmosferi i da nisu predstavljali prijetnju. Nije dao detalje o njihovim putanjama leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi.

Neki stanovnici Taipeija, uključujući gradonačelnika Ko Wen-jea, kritizirali su vladu što nije objavila upozorenje na projektile, no jedan sigurnosni stručnjak rekao je da se to moglo učiniti kako bi se izbjeglo raspirivanje panike i išlo na ruku Kini.

- Poništio je učinak psihološkog ratovanja Komunističke partije Kine - rekao je Mei Fu-shin, američki analitičar. – Šok i strah nisu bili onoliki koliko su mogli biti.

Upitan za komentar o projektilima, tajvanski premijer Su Tseng-chang nije izravno odgovorio, ali je Kinu nazvao "zlim susjedom koji pokazuje svoju moć pred našim vratima".

Odgovarajući na kineske vježbe, predsjednik Tsai Ing-wen rekao je da Tajvan neće provocirati sukobe, ali da će čvrsto braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost.

Tajvan je samouprava od 1949., kada su komunisti Mao Zedonga preuzeli vlast u Pekingu nakon što su u građanskom ratu porazili nacionaliste Kuomintanga (KMT) iz Čang Kai-šeka, zbog čega se vlada pod vodstvom KMT-a povukla na otok.

Peking je rekao da su njegovi odnosi s Tajvanom unutarnja stvar. Kaže da zadržava pravo staviti Tajvan pod kinesku kontrolu, silom ako je potrebno.

Pelosi je u Tokiju govorila o diplomatskom bijesu izazvanom jednotjednim putovanjem kongresnog izaslanstva u Aziju, a posebno na Tajvan.

- Od početka smo govorili da naše predstavljanje ovdje nije promjena statusa quo u Tajvanu ili regiji - rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

- Obavijestio sam govornicu Pelosi da činjenica da su kineski balistički projektili pali u blizini japanskih voda uključujući EEZ prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti i da je Japan oštro osudio takve akcije - rekao je Kishida.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo veleposlanika Japana i kanadskog diplomata u Pekingu u četvrtak zbog "pogrešne" izjave Grupe sedam (G7) zemalja o Tajvanu, a također se žalilo izaslanicima EU-a.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.