2 min. čitanja

Turistički promet na Kvarneru kao u rekordnoj 2019.

Turistički promet na Kvarneru kao u rekordnoj 2019.
Foto: Pixabay

U Primorsko-goranskoj županiji je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci boravilo 1,7 milijuna turista s ostvarenih oko 9,5 milijuna noćenja te su dostignuti rezultati iz istog razdoblja rekordne 2019. godine, rekao je župan Zlatko Komadina.

Komadina je na konferenciji za novinare kazao da je kvalitetniji smještaj izrazito popunjen te da je kvaliteta na kojoj se radilo utjecala i na povećanje izvanpansionske potrošnje, dodavši da raduje što je u Gorskom kotaru turistički promet povećan za 14 posto.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov istaknula je da je obiteljskom smještaju (s udjelom od 44 posto) kampovima (22 posto) i hotelima (18 posto) ostvareno noćenja na razini 2019. godine.

Najviše je, 36 posto noćenja, bilo na Krku, a slijede cresko-lošinjski otoci s 19 posto noćenja. Na crikveničko-vinodolskoj rivijeri bilo je 17 posto noćenja, na Rabu 12 posto, na opatijskoj rivijeri 11 posto, na riječkom području šest posto, a u Gorskom kotaru jedan posto noćenja.

Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i domaćih turista

Naglasila je da je Gorski kotar uspio zadržati broj noćenja, iako je povećan broj noćenja uz obalu, gdje je rastao i broj novih kapaciteta. To je, smatra, rezultat dobre suradnje, ujedinjavanja turističkih zajednica Gorskog kotara i ulaganja u oglašavanje.

Istaknula je da su raste broj objekata visokih kategorija te da je u objektima s pet zvjezdica u sedam mjeseci ostvareno 28 posto noćenja više nego u istom razdoblju 2019., dok je u ostalom smještaju bilo pet posto manje noćenja nego 2019.

U srpnju je u Primorsko-goranskoj županiji boravilo oko 750 tisuća turista ili jedan posto više nego 2019., a ostvarili su oko 5,3 milijuna noćenja ili šest posto manje.

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac naglasio je da je godina izrazito sušna te da vatrogasne postrojbe u priobalju i na otocima imaju dnevne ophodnje koje uočavaju i odmah gase požare.

Pozvao je građane da uklone gorivi materijal uz okućnice, spriječe bilo kakvu mogućnost širenja požara i odmah ih prijavljuju.

- Županijska vatrogasna zajednica intervenirala je do kraja srpnja 1637 puta, od toga dobar dio u proljeće, kada se čiste okućnice, te u srpnju, a požari su brzo ugašeni. Sudjelovala je i u gašenju požara u Zatonu, s 22 vatrogasca i osam vozila - dodao je, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.