3 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Dagnje na buzaru

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Dagnje na buzaru
Foto: Marijan Zujić

Buzara je izvrstan primjer brzog i nezahtjevnog, a vrlo ukusnog jela. Poput mnogih drugih mediteranskih delicija, otkriva nam da je tajna u jednostavnosti pripreme. Na buzaru se najčešće pripremaju školjke i rakovi, a za spremanje je potrebno samo nekoliko osnovnih uobičajenih sastojaka, koji će ovisiti o načinu pripreme buzare koju pripremate, bijelu ili crvenu. Neodoljiv miris i okus prave dalmatinske buzare, nećete brzo zaboraviti.

Dagnje žive u grozdovima na stijenama od površine mora do nekoliko metara dubine. Nalazimo ih na mnogim mjestima uz našu obalu, kao što su Novigradsko more, Šibenski kanal i zaljev, Malostonski  zaljev. Uzgajaju se i u uzgajalištima, a ciklus uzgoja traje tri do četiri godine. Hrane se plutajućim planktonima. Uzgajale su se u Francuskoj  još u 13. stoljeću.

Foto: Ratko Dodig / Ilustracija

Meso dagnje je ukusno i vrlo hranjivo, 100 g svježih dagnji ima 86 kcal energije, 11,9% proteina, 2,24% masti i malu količinu ugljikohidrata (3,7%). Čistog mesa ima 15-20%. Dagnje se mogu jesti sirove, kuhane, pečene na gradele  ili frigane.

Sastojci:

2 kg dagnji

2 glavice kapule

1 glavica češnjaka

1 vezica peršina

2 dcl bijelog vina

2 pasirane rajčice

100 ml maslinovog ulja

1 limun za dekoraciju

malo krušnih mrvica (prezle)

papar po želji.

Priprema:

Svježe dagnje očistite od končića, trave i drugih nečistoća. Za čišćenje možete koristiti četku ili tupu stranu noža, odstranite sve alge, travu i priljepke te ih isperite hladnom vodom. Kapulu, češnjak i peršin  sitno nasjeckajte.

U široj posudi zagrijte 1 dcl maslinovog ulja, te dodajte kapulu, pirjajte je desetak minuta, dok se ne karamelizira. Zatim ubacite češnjak, pirjajte ga dok ne zamiriše.

Foto: Marijan Zujić

Dodajte veoma malo konšerve (koncetrat rajčice) ili dvije nasjeckane oguljene svježe zrele rajčice iz kojih ste odstranili sjemenke. Kad je sve izdinstano, nakon petnaestak minuta na laganoj vatri, ubacite dagnje, promiješajte, poklopite, pustite ih da se krčkaju oko 5 minuta, dok se ne otvore i puste more. Ne solite dodatno jer će školjke same dati slanost, da ne bude preslano.

Foto: Marijan Zujić

Povremeno promiješajte zakretanjem lonca lijevo desno kao kod spremanja brujeta. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promiješajte. Dodajte sitno sjeckani peršin i malo papra po želji. Kuhajte još par minuta polupokrivene da buzara uzavrije te da tekućina malo ispari, odnosno dok se tekućina ne reducira na vama željenu gustoću.

Foto: Marijan Zujić

Kada vidite da su se sve školjke otvorile, možete servirati buzaru. Za gušći umak pri kraju kuhanja, možete dodati malo krušnih mrvica (prezle), budite  pažljivi da vam mrvice ne zagore. Prilikom serviranja za dekoraciju jela, možete dodati sitno sjeckani peršin i kriškice limuna. Tijekom konzumiranja možete ih pokapati s limunovim sokom.

Foto: Marijan Zujić

Dagnje na buzaru poslužuju se sa kruhom kao toplo predjelo, jer je s njime lako toćati umak buzare. Osim kruha, možete ih poslužiti uz tjesteninu, špagete ili fusile.

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.