2 min. čitanja

Povijesna suša u Francuskoj, neka mjesta bez kapi vode, nije dobro ni u Hrvatskoj

Povijesna suša u Francuskoj, neka mjesta bez kapi vode, nije dobro ni u Hrvatskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija

Francuska vlada formirala je krizne timove koji se trebaju fokusirati na povijesnu sušu zbog koje je 100 općina ostalo bez pitke vode, javlja u petak BBC.

Cisterne dovoze vodu do tih područja jer “ništa u slavinama nije ostalo”, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Béchu.

Ured francuskog premijera objavio je da se Francuska suočava s najtežom zabilježenom sušom. Korištenje vode ograničeno je u 93 područja. Suho vrijeme trebalo bi se zadržati najmanje još dva tjedna, dodaje BBC.

Strahuje se da će suša koja je pogodila gotovo čitavo područje kontinentalne Francuske smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini. Europljani se već bore s višim cijenama hrane dok je izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije – koje su među najvećim svjetskim proizvođačima – mnogo slabiji nego inače.

Toplinski val koji je zahvatio Francusku od lipnja potaknuo je drveće i grmlje da rano odbace lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski. Francuska je u srpnju imala samo 9,7 mm kiše, što taj mjesec čini najsušnijim od ožujka 1961., objavila je državna meteorološka služba Meteo-France.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode.

Očekuje se da će izvoz kukuruza ne samo iz Francuske nego i iz Mađarske, Rumunjske i Bugarske ove godine biti manji zbog toplinskog vala, a te će manje količine povećati cijene, izvijestio je francuski BFMTV.

Manjak kiše i sušne prilike i u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u srpnju su u Hrvatskoj prevladale sušne i vrlo sušne prilike na području istočne Hrvatske, a na području Križevaca je bilo ekstremno sušno. U ostalim predjelima Hrvatske je srpanjska količina oborine uglavnom bila u granicama normale.

U posljednjih godinu dana (od kolovoza 2021. do srpnja 2022.) prevladavao je deficit oborine na gotovo svim mjernim postajama. Sušne i vrlo sušne prilike prevladale su u središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu s time da je u Istri, području Kvarnera i Paga bilo ekstremno sušno.

Na duljoj vremenskoj skali (od veljače 2021.) je na čak 28% teritorija Hrvatske bilo ekstremno sušno, a na svim postajama je zabilježen deficit oborine umjerenih do vrlo sušnih razmjera. Na dvogodišnjoj razini (SPI24) su prevladavale normalne oborinske prilike.

Toplinski val do utorka

Toplinski val sa suhim stabilnim vrućim zrakom južno je od Alpa nad našim krajevima i sporo se premješta prema istoku.

Očekujemo prestanak djelovanja toplinskog vala u unutrašnjosti već od nedjelje, a na Jadranu od utorka. Nestabilan hladan zrak prebacit će se preko Alpa u subotu i nedjelju nad sjevernu Italiju i Panonsku nizinu. Prodor hladnog nestabilnog zraka pratit će intenzivni atmosferski procesi uz grmljavinske pljuskove, mjestimičnu tuču i udare vjetra, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.