Preplivao Dunav od Schwarzwalda do Crnog mora, jedino u Beogradu morao odustati

Foto: DW Video screenshot

Od Schwarzwalda do Crnog mora – profesor kemije i strastveni plivač Andreas Fath preplivao je Dunav kako bi ukazao na problem zagađenja plastičnim otpadom. Ali u Beogradu je nakratko odustao. Zbog čega?

Na ušću Brigacha u Breg profesor kemije Andreas Fath krenuo je u neobičnu misiju: U roku od dva mjeseca htio je preplivati Dunav čitavom njegovom dužinom – prkoseći pritom hladnoći, olujama i visokim valovima. Sa sobom je poveo i ekipu kemičara, piše Deutsche Welle.

Dunav je druga najduža rijeka u Europi koja, sa svojih 2.700 kilometara toka, protječe kroz deset europskih zemalja. Ali s Dunavom se u Crno more svakog dana ulijevaju i četiri tone mikroplastike.

Kreditna kartica mikroplastike

– Mikroplastika je opasna jer se može akumulirati u mozgu i slabi naš imunološki sustav – kaže profesor Fath. – Osim toga, mikroplastiku unosimo svakodnevno. Kroz sol u našoj hranu svaki tjedan u organizam unesemo mikroplastiku veličine kreditne kartice – čitavih 5 grama – objašnjava.

Jedan od mogućih izvora mikroplastike u rijekama su i automobilske gume. One se u vožnji troše i čestice s ulica završe u kanalizaciju, a kasnije dospijevaju u rijeke.

Kemičari na brodu uzimali su uzorke vode na svakih stotinu metara i slali su ih u Beč na analizu. Osim toga, instalirali su i vlastiti laboratorij u kojem su mogli pratiti kvalitetu riječne vode.

Šok u Beogradu

U glavnom gradu Srbije došli su do šokantnih spoznaja. – U Beogradu je voda bila jako smeđa, mutna i dosta topla – priča Andreas Fath i dodaje da je jedino u glavnom gradu Srbije prekinuo plivački pothvat. – Nije mi palo napamet plivati tamo gdje se izmet 1,7 milijuna ljudi pušta u vodu bez ikakvog pročišćavanja.

Dva mjeseca kasnije svojevrsna ekološka avantura ušla je u završnicu. – Sutra je gotovo. Bilo je lijepih trenutaka, barem na kraju. Ali ponekad je to više nalikovalo mučenju – priznaje Fath.

Stari lučki grad Sulina u Rumunjskoj – i posljednji kilometar. Stigli su do cilja. Iza Fatha i ekipe je 2.700 apsolviranih kilometara. Analiza prikupljenih uzoraka vode trajat će još mjesecima. Ali trenutno im je najvažnije da su uspjeli, piše DW.

I.G.