Prvi put u povijesti izvor Temze se pomaknuo osam kilometara nizvodno

Foto: PIxabay

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomaknuo se 8 km nizvodno prvi put u svojoj povijesti. Iako dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovito presušuju tijekom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajuće uslijed utjecaja klimatske krize vidjeti kako Temza počinje teći toliko nizvodno.

Došlo je do pomicanja nakon tjedana sušnih razdoblja i temperatura koje su prošlog mjeseca u dijelovima Britanije dosezale i više od 40 stupnjeva Celzijusa.

Organizacija za očuvanje okoliša, Rivers Trust, pozvala je na ubrzano mjerenje i što promptnije zaustavljanje istjecanja. Apeliraju na kućanstva da smanje potrošnju vode na načine kao što je ugradnja wc-a s niskim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za izgradnju lokalnih zaliha vode pod zemljom.

Izvor Temze pomaknuo se istočno od Kemblea, južno od Cirencestera, do Somerford Keynesa.

Predsjednik župnog vijeća John Whitwell rekao je da plitko korito rijeke u Somerford Keynesu ima tendenciju isušivanja većinu ljeta.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more.