Tajvan odgovorio na kineske vježbe postavljanjem raketnih sustava

Foto: Twitter video screenshot

Tajvan je poslao zrakoplove i brodove za praćenje kineskih vježbi, objavilo je tamošnje ministarstvo obrane.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je otočna vojska poslala zrakoplove i brodove i postavila kopnene raketne sustave za nadzor brodova i zrakoplova koji su nakratko prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, izvještava Reuters.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila na vode koje okružuju Tajvan.

Ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da su projektili bili visoko u atmosferi i da nisu predstavljali prijetnju. Nije dao detalje o njihovim putanjama leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi, prenosi tportal.

Neki stanovnici Taipeija, uključujući gradonačelnika Ko Wen-jea, osudili su vladu što nije poslala upozorenje za ispaljene projektile. Međutim, neki stručnjaci vjeruju da je to možda učinjeno kako bi se izbjeglo dizanje panike.

– Suprotstavio se učinku psihološkog ratovanja kineske komunističke partije – rekao je Mei Fu-shin, američki analitičar za Reuters.

– Šok i strah nisu bili onoliki koliko su mogli biti.

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen, pozvala je stanovnike da ostanu mirni, rekavši u objavi na Facebooku u petak da je vlada pripremila kompletan odgovor i vojska daje sve od sebe da odgovori, što će definitivno osigurati sigurnost ljudi.

– Budite sigurni, ostanite mirni i živite normalno – rekla je, prenosi N1.

Z.G.