2 min. čitanja

Na Velebitu gori već tjedan dana - Najveći problem su mine!

Na Velebitu gori već tjedan dana - Najveći problem su mine!
Foto: Vatrogasci 193

Na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja samo raste, zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača. Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je Hini da je zabranio vatrogascima da ulaze u minski sumnjiv prostor jer je do sada već bilo 11 detonacija, tako da se požarište kontrolira samo s cesta.

Mali Golić na kojem gori između Tulovih Greda i Svetog brda bio je miniran u Domovinskom ratu, kao linija razgraničenja vojnih snaga, pa ima puno zaostalih mina. Nalazi se na razmeđi Ličko-senjske i Zadarske županije, tako da uz prometnice s jedne strane širenje požara sprječavaju zadarski, a s druge strane ličko-senjski vatrogasci.

Požar na Velebitu

Posted by Vatrogasci - 193 on Friday, August 5, 2022

Lončarić pojašnjava da je s jedne strane prostor ograničen autocestom, s ličke strane je novoprobijena cesta, a na južnoj strani je makadamska cesta, pa na tim mjestima vatrogasci čekaju i gase vatru.

Problem je, međutim, sjeverno-zapadna strana u pravcu Karlobaga, na kojoj nema cesta ni prosjeka, a minirana je.

- Nema šanse da šaljemo ljude u taj prostor, pa on nije pod kontrolom - kaže Zvonimir Lončarić. Zabrinut je jer se požar počeo širiti još u nedjelju 31. srpnja, a sada im gašenje otežava bura koja bi sutra mogla prerasti u olujnu.

- Požar će se sigurno proširiti Velebitom, ali prioritet nam je sigurnost vatrogasaca - zaključio je i naglasio da na tom području nema naselja, osim s južne strane ispod Golića poneke vikendice koje zasad nisu ugrožene, a bude li vatra eskalirala, "taj ćemo prostor štititi".

Na Velebitu požar gasi oko 30 vatrogasaca, a na terenu im pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Problem je što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva više ne može prebacivati ljude s naprtnjačama i drugom opremom na požarište s obzirom na to da ga u tome ometaju vjetar i velike turbulencije.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.