1 min. čitanja

Australska policija zaplijenila 195 milijuna dolara kokaina na Maerskovom kontejnerskom brodu

Australska policija zaplijenila 195 milijuna dolara kokaina na Maerskovom kontejnerskom brodu
Foto: Twitter

Australske vlasti zaplijenile su 700 kilograma kokaina iz kontejnera na Maerskovom brodu u Sydneyu, što je, bizarno, doprinijelo već ionako rastućoj nestašici kokaina u istočnoj Australiji.

Pripadnici Australske granične službe (ABF) otkrili su drogu na brodu još 22. srpnja 2022. i to tijekom inspekcije kontejnera na kontejnerskom brodu Maersk Inverness, koji je pristao dan ranije, piše The Maritime Executive.

Pošiljka je bila zapakirana u 28 vrećica od trapera unutar transportnog kontejnera označenog kao "proizvodi od drveta". Svaka torba je sadržavala 25 kilograma kokaina, a svaka 'cigla' kokaina nosila je naziv nekog poznatog brenda kao što su neki lanci trgovine hranom, pa čak i "Netflix". ABF procjenjuje vrijednost pošiljke na oko 195 milijuna dolara (USD).

Nakon inspekcije, Invernessu je dopušten nastavak  putovanja i isplovljavanje. AFP-ov inspektor Luke Wilson rekao je da se kontejnerski brod zaustavio u lukama Srednje i Južne Amerike prije nego što je krenuo prema Australiji.

- Zapljena ove količine droge značajan je udarac kriminalnim skupinama koje su izgubile veliki dio zarade - rekao je Wilson.

Australija je oduvijek imala visoke ulične cijene kokaina, čija vrijednost je još skočila tijekom pandemije. Nedavno se kretala oko 220-280 dolara po gramu - daleko više od 3-4 dolara koja se plaćaju u Kolumbiji, ili čak cjenovnog raspona od 80-120 dolara koji se nalazi u Sjedinjenim Državama. Ovo je unosna prilika za krijumčarske skupine. Australija naime, ima više korisnika kokaina po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svijetu, s najvećom koncentracijom u Sydneyu, a godišnje konzumiraju procijenjenih 5,5 tona droge.

Australska savezna policija još uvijek traga za kriminalnom skupinom koja stoji iza pošiljke od 700 kilograma zaplijenjenog kokaina na brodu Maersk Inverness.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.