3 min. čitanja

EKO Malostonski zaljev – Velika ekološka akcija čišćenja podmorja

EKO Malostonski zaljev – Velika ekološka akcija čišćenja podmorja
Foto: Plava promocija

STON - U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev tijekom ovog vikenda održava se druga po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Foto: Plava promocija

Tijekom subote, 13. kolovoza 2022. godine akcija čišćenja podmorja održavat će se u mjestu Luka od 10.00 do 12.00 sati, dok će se akcija čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva nastaviti i u nedjelju 14. kolovoza 2022. godine u uvali Bistrina od 10.00 do 12.00 sati s ciljem zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko – neretvanske županije te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

Foto: Plava promocija

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja će sudjelovati pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik i ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a uz ronioce i volontere, u akcijama čišćenja podmorja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari, dok su podršku u provedbi akcije pružili Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com. Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja su moguće OVDJE.

Foto: Plava promocija

Malostonski zaljev zaštićen je 1983. godine kao posebni rezervat u moru radi važnosti ovog specifičnog i iznimno vrijednog ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajnije količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati (mreže, vrše i sl.)).

Foto: Plava promocija

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.