2 min. čitanja

HVZ o požarima na Dugom otoku i Paklenici: "Gase kanaderi i sve raspoložive snage"

HVZ o požarima na Dugom otoku i Paklenici: "Gase kanaderi i sve raspoložive snage"
Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U izvanrednom izvješću Hrvatske vatrogasne zajednice stoji da su oko 13 sati u ponedjeljak, udari groma u Zadarskoj županiji prouzrokovali dva požara - na Dugom otoku i na području Paklenice, a gašenje je u tijeku, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

- Na Dugom otoku, u blizini Parka prirode Telašćica, na tri mjesta, između Zaglava i Telašćice, požar gase dva kanadera, a između Velike i Male Paklenice dva air traktora - kazao je Rudić.

Vatra se na Dugom otoku širi i prijeti obližnjim maslinicima.

Na oba požarišta na terenu su pripadnici DVD-ova Sali i Starigrad te sezonska vatrogasna postrojba iz Božave. Također s dva broda u Sali su iz Zadra upućeni i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Zadar zaprimio je u 12:35 sati dojavu o požaru niskog raslinja i borove šume na području Zaglav na Dugom otoku.

S obzirom na širenje požara i ugrožavanja PP Telašćica zatraženo je, osim otočnih vatrogasnih snaga (DVD Sali i SIVP Dugi Otok), angažiranje i zračnih snaga te vatrogasnih snaga sa kopna (JVP Zadar i IVP Zadar).

Trenutno je na Dugom otoku angažirano 3 Canadaira, jedan Air-tractor te 32 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD Sali, SIVP Dugi Otok, JVP Zadar i IVP Zadar te 2 protupožarna broda za prijevoz vatrogasaca na otok.

Požar je aktivan i gasi se, površina još nije procijenjena.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gori šuma iznad Sali na Dugom otoku: “Nakon udara groma počeo širiti prema Telašćici” | | Morski HR
Požar koji je, kako se čini, nastao udarcem groma, proširio se na Dugom otoku. Čini se da gori na tri mjesta istodobno! https://www.youtube.com/watch?v=5Fqnp9ZZ4K0&feature=youtu.be - Prošlo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.