1 min. čitanja

Tajvanski ministar: Kineske vojne vježbe su priprema za invaziju

Tajvanski ministar: Kineske vojne vježbe su priprema za invaziju
Foto: Youtube screenshot

Tajvanski ministar vanjskih poslova u utorak je rekao da Kina koristi vojne vježbe pokrenute zbog posjeta američke predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi kao predložak za pripremu invazije na Tajvan.

Joseph Wu, koji nije ponudio vremenski okvir za moguću invaziju, rekao je da se Tajvan neće dati zastrašiti bez obzira na nastavak vojnih manevara i kršenje neslužbene crte razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu.

- Kina koristi vojne vježbe kako bi pripremila invaziju Tajvana - rekao je Wu, istaknuvši da Kina ne samo da provodi sveobuhvatne vojne vježbe i lansira projektile već se služi i kibernetičkim napadima, dezinformacijama i ekonomskim pritiscima kako bi oslabila moral javnosti na Tajvanu.

Nakon što vježbe završe, nastavio je Wu, Kina bi mogla rutinski nastaviti svoje postupanje kako bi narušila status quo na drugoj strani Tajvanskog tjesnaca.

Wu ocjenjuje da ti potezi prijete regionalnoj sigurnosti te pokazuju da Kina ima geostrateške ambicije koje sežu dalje od Tajvana.

Kina nikada nije isključila mogućnost zauzimanja Tajvana silom, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je u ponedjeljak kazao da Kina provodi normalne vojne vježbe "u svojim vodama" na otvoren, transparentan i profesionalan način, dodavši da je Tajvan dio Kine.

Glasnogovornik ministarstva obrane Wu Qian u ponedjeljak je rekao da su vježbe "nužno upozorenje" Sjedinjenim Državama i Tajvanu, opisujući ih kao "posve razuman i primjeren" odgovor na njihove nedavne "provokacije".

Kinesko vodstvo odbija službene kontakte drugih zemalja s Taipeijem jer taj otok smatra dijelom svog kopna. Tajvan se, s druge strane, dugo smatra neovisnim.

Tajvan ne priznaje suverenitet Pekinga i poručuje da će o budućnosti te otočne države odlučivati isključivo Tajvanci.

Dužnosnik Pentagona je u ponedjeljak rekao da je procjena Washingtona da Kina još u iduće dvije godine neće pokušati izvršiti invaziju na Tajvan, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.