3 min. čitanja

VIDEO Naišli na golemu zmiju u Dalmaciji, kažu da je to najveći gmaz koji živi na našim prostorima, doseže dužinu od gotovo tri metra

VIDEO Naišli na golemu zmiju u Dalmaciji, kažu da je to najveći gmaz koji živi na našim prostorima, doseže dužinu od gotovo tri metra
Foto: Living Zoology / Youtube / Screenshot

Dvoje stranaca došlo je u Hrvatsku. Bili su zapravo u svojevrsnom 'foto-lovu' na zmije. Naišli su tako na zmiju od, ni više ni manje, nego dva metra dužine. Budući da su znali o kojoj se vrsti radi, mirno su je uzeli, pratili, 'mazili' i na kraju ju pustili u prirodu.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u videu:

Naime, zmija na koju su naišli zove se kravosas, četveroprugi (Elaphe quatuorlineata), neotrovna zmija, a duga je do 2 metra. Sivkastosmeđe boje, a odrasle jedinke imaju četiri uzdužne tamne pruge. Raširena je u južnoj Europi i Maloj Aziji. Nastanjuje suha, kamena područja i svijetle šume. Hrani se malim sisavcima, pticama, guštericama i jajima. Također, jako je korisna u selima i blizu farmi jer jede glodavce i sprečava zarazu koju prenose štakori i miševi.

U literaturi se navodi da može narasti čak i više od 2,5 metra.

- Kravosas (Elaphe quatuorlineata), naša je najveća zmija. Ime je dobio po krivom mitu da kravama siše mlijeko. Iako velika, to je dobroćudna zmija.

U Hrvatskoj je prisutna na čitavom obalnom području uključujući i velik broj otoka

Voli niže nadmorske visine, uglavnom do 600 metara, no ponekad ju nađemo i na većim visinama. Voli topla i vlažna staništa poput rubove šuma, obrasle obronke, nasipe, suhozidove te obalama lokvi, jezera i rijeka. Ova je zmija odlična penjačica, ali i plivačica. Kravosasi mogu prelaziti udaljenosti između otoka ili kopna i otoka plivajući i koristeći morske struje.

Usprkos veličini i robusnosti, mirna je zmija i prilično spora, ako opazi čovjeka uglavnom se smiri, a ako je ulovljena rijetko grize. Nije otrovnica već plijen ubija davljenjem. Hrani se sisavcima, kako manjim poput miševa, tako i većim poput zečeva i kunića, no zna jesti i ptice te njihova jaja i ponekad guštere. Mladunci se gotovo isključivo hrane malim gušterima. Ženke liježu 5 – 16 jaja ispod kamenja u srpnju i kolovozu.

Velika je i jaka s dobro istaknutom, lagano zašiljenom glavom. Oči su tamne s okruglom zjenicom. Velika je razlika između obojanosti kod mladunaca i kod odraslih jedinki. Mladunci imaju red tamnih mrlja na leđima te red manjih mrlja na bokovima, bez postojanja bočnih linija. Odrasli su tamnije obojani, svijetlosmeđi ili sivi, nemaju mrlje na leđima, ali posjeduju dva para dugačkih crnih linija na oba boka po čemu su i dobili ime.

Ima dvije tamne linije na obje strane glave. U prijelaznom razdoblju do odrasle dobi mladunci postepeno gube tamne mrlje i dobivaju bočne pruge. Trbuh je uglavnom žućkast, često pun tamnih mrlja. Uglavnom ima 25 redova ljusaka duž tijela. Odrasli su primjerci nezamjenjivi s nekom drugom našom zmijom zbog svoje veličine i karakterističnih usporednih linija na bokovima.

Mladunci su pak lako zamjenjivi s crnokrpicama zbog svojih mrlja, ali nemaju okomitu zjenicu i toliko šiljat oblik glave - piše Priroda Hrvatske, uz napomenu da mit da kravosasi piju kravlje mlijeko proizlazi iz pronalazaka kravosasa u stajama gdje zapravo zalutaju u lovu na glodavce koji tamo traže sklonište i hranu.

Mlijeko je u pravilu hrana mladih sisavaca, ne i drugih skupina životinja. Čovjek je jedini izuzetak koji koristi mlijeko drugih vrsta u svojoj prehrani, a posebice je izuzetak da ga koristi i u odrasloj dobi.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasred gradske plaže ženu ugrizla zmija: “Bilo je jako puno krvi, noga mi je užasno otekla!” | | Morski HR
Odlazak na plažu prošlog tjedna jedna Rumunjka sa splitskom adresom neće tako skoro zaboraviti. Naime, otišla se okupati na Žnjan, a nije mogla ni pomisliti da se samo nekoliko metara od mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.