1 min. čitanja

Višemjesečna suša pogodila vinare i vinogradare na Kvarneru

Višemjesečna suša pogodila vinare i vinogradare na Kvarneru
Foto: Vinarija.com

Višemjesečna suša pogodila je i vinare i vinogradare na Kvarneru. Skora berba bit će manje izdašna nego prijašnjih godina, ali u Novom Vinodolskom vinogradari su uspjeli smanjiti štetu natapanjem iz vlastitog akumulacijskog jezera. Zato će berba nadaleko poznate žlahtine ipak biti zadovoljavajuća.

Spaljena trava i raspukla zemlja pokazuju snagu ovogodišnje suše, a unatoč natapanju, bobe grožđa na pojedinim čokotima manje su od zrna graška. No da se ne bi dogodila katastrofa, u vinariji Pavlomir aktivirali su sustav natapanja i tako spasili berbu.

-Vodimo vodu do svakog vinograda i stavljamo cijevi, kap po kap, kroz svaki red i onda to prebacujemo svaki dan. Znači 24 sata jedan red, 24 sata drugi red i tako stalno. Znači jedan mukotrpan posao gdje troje ljudi danonoćno radi oko navodnjavanja - rekao je vlasnik vinarije Miroslav Palinkaš.

Zasadili su i mlade loze koja bi se posušile da ih nisu natapali, a to bi bio velik gubitak za ovu vinariju. Ove će mlade loze tek za dvije godine početi donositi prihod, no one bi - kao i velik trud i novac uloženi u njihovo podizanje bili izgubljeni, da ne postoji sustav natapanja vinograda.

Nisu sve sorte jednako stradale zbog suše. Išlo se u selektivno natapanje iz akumulacijskog jezera sustavom nakapavanja loza.

- Nažalost ove godine je suša izražena, što se žlahtine tiče očekujemo dobar prinos kao i prošle godine zbog toga što se redovito navodnjava već mjesec dana, a kod caberneta i chardonnaya će vjerojatno biti 15-20 posto manji prinos zbog suše - rekao je enolog Mario Jelinčić.

Uz sušu štetu u vinogradima u zaleđu Novog Vinodolskog radi i divljač, najviše je divljih svinja, a nerijetko ovamo dolaze i srne. Noćnim ophodnjama divljač se tjera iz vinograda, no sušu je, nažalost, nemoguće otjerati, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.