1 min. čitanja

Zapalila se najveća solarna jahta na svijetu

Zapalila se najveća solarna jahta na svijetu
Foto: Twitter/Dubai Harbour

Luksuzna samoodrživa solarna jahta švicarskog proizvođača zapalila se jučer ujutro u indijskim vodama, nedaleko od Mumbaija. Lokalni mediji prenose kako je posada gorućeg broda uspješno evakuirana, no zasad nema podataka o uzroku požara.

Pet članova posade solarne megajahte Porrima uspješno je evakuirano nakon što je na njoj buknuo požar. Jahta je plovila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Maldivima kada je jučer rano ujutro kod Mandwe, južno od Mumbaija poslan poziv u pomoć. Na plovilu se nalazilo 5 članova posade koji su helikopterom indijske obalne straže prebačeni u lokalnu bolnicu, no akcija spašavanja bila je otežana zbog jake kiše i snažnog vjetra.

Zasad nema informacija o zdravstvenom stanju posade, kao niti konkretnih informacija o stanju jahte. O incidentu se nisu oglasili niti na službenoj internet stranici plovila.

MS Porrima je švicarski eksperimentalni brod koji radi isključivo na obnovljive izvore energije: solarnu energiju, energiju vjetra i vodik, a jahta je prekrivena solarnim panelima. Trenutačno plovi oko svijeta, a na putovanje se otisnula 18. prosinca prošle godine iz japanske Osake.

Ovo, kako ga nazivaju, epohalno putovanje na pet kontinenata dio je Expo programa kojim se nastoji ubrzati postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.