4 min. čitanja

FOTO Održana druga dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu

FOTO Održana druga dvodnevna ekološka akcija  čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu
Foto: Media tim ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH

STON - Više od 50 ronioca tijekom ovog vikenda sudjelovalo je u velikoj dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Tijekom dva dana trajanja akcije čistilo se je podmorje u naselju Luka te uvala Bistrina, a iz mora su izvađene različite količine otpada što uključuje plastiku, odbačeni ribolovni alat, staklo, gume i drugi sitni otpad. U akciji su sudjelovali ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik i Ronilačkog kluba Mostar. Značajan doprinos akciji pridonijeli su školjkari te lokalno stanovništvo s barkama na način da su prateći ronioce izvlačili prikupljeni otpad na obalu.

- Morski ekosustavi izloženi su brojnim pritiscima poput klimatskih promjena, unosa plastike, prekomjernog izlova ribe, eutrofikacije, degradacije morskih i obalnih staništa, unosa stranih i invazivnih vrsta te djelovanja antropogene buke. Kako bi se doprinijelo očuvanju morskih ekosustava i bioraznolikosti mora važno je kontinuirano provoditi mjere očuvanja, a jedna od mjera su i ekološke akcije čišćenja podmorja od otpada koje su se održale u uvalama Luka i Bistrina unutar Malostonskog zaljeva u sklopu projekta EKO Malostonski.

Cilj ekoloških akcija osim uklanjanja otpada iz mora, svakako je i potaknuti lokalno stanovništvo na aktivno sudjelovanje u očuvanju morskih ekosustava Malostonskog zaljeva za koji je posredno ili neposredno vezan život svakog pojedinca ovog kraja.

Kako bi se očuvali morski ekosustavi sukladno Strategiji EU za bioraznolikost do 2030. godine jedan od ciljeva očuvanja prirodnih vrijednosti jest i zaštiti 30% morskih područja, na način da 10% područja bude pod strogom zaštitom. Smanjivanje upotrebe plastike, održavanje plaža čistima, ne unošenjem akvarijskih ribica u more, sidrenje na ekološki prihvatljiv način kako bi se očuvala staništa posidonije, odgovorno odlaganje otpada, smanjivanje ekološkog otiska, ne uznemiravanjem morskih organizma samo su neke od mjera na koji način svaki pojedinac svojim aktivnim djelovanjem može doprinijeti očuvanju morskih ekosustava i bioraznolikosti mora - istaknula je je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Akcija se provodila s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, dok je veliku logističku podršku u provedbi ekološke akcije pružila i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH, a osim čišćenja podmorja provodile su se edukacije o sustavu civilne zaštite, vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti, pretrage u parovima i noćno ronjenje.

- Tijekom  trajanja vježbe sudjelovali su ronilački timovi DIP Split, DIP Osijek i DIP Zagreb, a s velikim zadovoljstvom mogu konstatirati kako ovaj projekt ulazi u završnu prvu fazu te vjerujem u uspjeh zacrtanih ciljeva kroz veliki entuzijazam kandidata za ronioce Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske. Pred nama je veliki posao kako bi zaokružili projekt kroz pravilnike, operativne procese, nabavku opreme i podršku Ravnateljstva civilne zaštite RH. U ovih nekoliko mjeseci na žalost dogodilo se nekoliko intervencija tijekom kojih su ronioci DIP CZ RH opravdali povjerenje svojim angažmanom i volontiranjem - rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH.

Osim ronioca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, akciji čišćenja podmorja priključili su se i ronioci Ronilačkog kluba Mostar koji su pružili veliki doprinos samoj akciji u cilju čišćenja podmorja i povezivanja ronioca.

Također, s velikim zadovoljstvom odazvali su se i ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik koji često sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva.

- S velikom zadovoljstvom se priključujemo ovakvim ekološkim akcijama čišćenja podmorja koje naš klub provodi više od 20 godišnje. Osim što smo organizatori ekoloških akcija čišćenja podmorja, istovremeno se rado priključujemo i drugim akcijama obzirom da klub broji više od stotinjak članova, a postojimo od 1964. godine. Osim čišćenja podmorja provodimo ekološke i edukativne projekte i programe s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja Jadranskog podmorja, a već godinama radimo na projektu zaštite pojedinog područja kako bi se stvorile no take zone radi zaštite okoliša i rasprostranjivanja ribljeg fonda. Također će se naši članovi priključiti i ekološkoj akciji čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva i u rujnu ove godine - istaknuo je Vlaho Radonić, tajnik Ronilačkog kluba Dubrovnik.

Projekt EKO Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Podršku u provedbi ekološke akcije pružili su Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com.

Sponzorirani sadrža

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.