1 min. čitanja

Solarna elektrana na krovu Općine Murter- Kornati napokon u funkciji

Solarna elektrana na krovu Općine Murter- Kornati napokon u funkciji
Foto: Murter News

Solarna elektrana postavljena na krov zgrade Općine Murter-Kornati prije tjedan dana stavljena je u pogon. Realizacija projekta Elektrane za vlastitu potrošnju započela je prije nekoliko godina, a sad je postavljen mrežni inverter te je u punoj funkciji.

‘Općinska’ elektrana nazivne je snage izmjenjivača 10 kW, u ljetnim mjesecima dnevno može proizvesti 50, a godišnje oko 18 tisuća kWh. Proizvedena struja pušta se u HEP-ovu mrežu te se kupuje po istoj otkupnoj cijeni što je trenutno najisplativiji način opskrbe, a rasteretit će općinski proračun za oko 30 tisuća kuna - piše portal Murter News.

– Prije nekoliko mjeseci kada je već bilo jasno da će cijene energenata biti znatno veće nego što su do sada bile, župan Marko Jelić organizirao je sastanak kako bi ukazao na potrebu stvaranja energetski učinkovitijih i financijski isplativijih rješenja.

Općina Murter-Kornati, mogao bi reći, ozbiljno je shvatila taj apel te smo na temeljima koje smo već imali realizirali ovaj projekt što smo prije mogli. Također, nije ni potrebno naglašavati koliko je tranzicija na obnovljive izvore energije svakim danom sve važnija, pa tako imamo u pripremi punionice električnih vozila, a u suradnji sa Općinom Tisno i nabavku električnih romobila na više punktova na otoku – rekao je Toni Turčinov.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.