2 min. čitanja

Velike kruzing kompanije ukidaju obavezno cijepljenje za putnike

Velike kruzing kompanije ukidaju obavezno cijepljenje za putnike
Foto: Pixabay

Većina velikih kompanija za krstarenja najavila je da od rujna ublažavaju ograničenja za krstarenja, a mnoge od njih ukidaju obvezu cijepljenja za putnike. Kruzing industrija, kažu, slijedi savjete medicinskih stručnjaka.

Vijest o ukidanju jednog od posljednjih ključnih ograničenja za putnike stiže samo mjesec dana nakon što je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučio obustaviti svoj program nadzora nad industrijom krstarenja. U srpnju je CDC utiho povukao “dobrovoljne” COVID protokole, prema kojima su brodovi morali prijavljivati zabilježene slučajeve zaraze te provoditi ograničenja u smislu obveznog testiranja prije putovanja i zahtjeva da većina putnika i članova posade bude “potpuno cijepljeno”. CDC pak naglašava da “rizik i dalje postoji te da će nastaviti davati smjernice kruzing kompanijama i putnicima”, pišei The Maritime Executive.

Norwegian Cruise Line Holdings, čije su podružnice Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises i Regent Seven Seas Cruises, prva je potvrdila promjenu pravila 8. kolovoza. Cijepljeni gosti dobi od 12 i više godina više neće prolaziti nikakve COVID protokole prije krstarenja, a necijepljeni gosti moći će se ukrcati s negativnim testom ne starijim od 72 sata, objavljeno je na web stranicama tvrtki. “Popuštanje strogih zahtjeva za krstarenja pozitivno će utjecati na naše poslovanje”, navodi Frank Del Rio, CEO Norwegian Cruise Line Holdings, prenosi Pomorac.hr.

Krajem tjedna, Royal Caribbean Group, pod čijim se okriljem nalaze Royal Caribbean International, Celebrity Cruises i Silversea, ali i Carnival Corporation s brendovima Carnival Cruise Line, Holland America, Princess, Cunard i drugi, objavili su slične izmjene protokola, koje također trebaju stupiti na snagu početkom rujna.

- Naši brodovi plove cijelo ljeto, no još uvijek ima mjesta za još naših vjernih gostiju. Ovim revizijama olakšat ćemo proces, a krstarenja učiniti pristupačnima onima koji nisu zadovoljavali protokole proteklih 14 mjeseci - rekla je Christine Duffy, predsjednica Carnival Cruise Linea.

Iako su putnici izmjene dočekali sa zadovoljstvom, mjere se razlikuju ovisno o odredištu i duljini krstarenja. U većini slučajeva, pravila o obveznom cijepljenju još uvijek vrijede za krstarenja duža od 16 dana. Uz to, mnoga odredišta još uvijek zahtijevaju da putnici budu cijepljeni kako bi kruzeri mogli posjetiti njihove luke.

Međutim, nijedna od navedenih kruzing kompanija nije u svojim izvješćima ni jednom rječju spomenula članove posade, stoga nije jasno odnose li se nova pravila i za posadu. Iz navedenog se može iščitati da pravila o obveznom cijepljenju, kakva su dosad bila na snazi, i dalje vrijede za članove posade.

Ukidanje obveznog cijepljenja za putnike i dalje se smatra ključnim korakom u oporavku industrije krstarenja. Obilježavajući godinu dana od ponovnog pokretanja krstarenja iz američkih luka, Carnival Cruise Line je početkom kolovoza istaknuo da je prešao brojku od tri milijuna putnika. Neki od njihovih kruzera plovit će s čak 110 posto popunjenosti kapaciteta.

Velike tvrtke za krstarenja izvijestile su o snažnom porastu broja putnika. Royal Caribbean International navodi da se tijekom drugog tromjesečja popunjenost vratila na 84 posto, te je u lipnju dosegnula 90 posto, a neka karipska krstarenja i preko 100 posto. Norwegian Cruise Line Holdings poslovao je s nižih 65 posto popunjenosti tijekom drugog kvartala. Tvrtka je tek u ožujku 2022. počela pozitivno poslovati, a u drugom tromjesečju zaradila je približno 260 milijuna dolara.

Sve kompanije za krstarenje izvijestile su o velikom broju rezervacija unaprijed. Norwegian je u ovotjednom izvješću naveo da je u proteklom kvartalu postavljen novi rekord u ukupnoj prodaji rezervacija unaprijed te da su cijene za cijelu 2023. godinu na rekordnim razinama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.