1 min. čitanja

PDV NA SOLARNE PANELE NULA POSTO! Plenković najavio paket mjera zbog poskupljenja

PDV NA SOLARNE PANELE NULA POSTO! Plenković najavio paket mjera zbog poskupljenja
Foto: Pixabay

ZAGREB - Vlada se vratila s godišnjeg odmora, a s prve sjednice najavljen je paket mjera u borbi s rastućom inflacijom i nadolazećih poskupljenja, osobito u energetskom sektoru.

Premijer Andrej Plenković jutros je uz ostalo istaknuo da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice osvrnuo se na opskrbu plinom za zimsku sezonu. Plenković kaže da se dinamika zapunjavanja kapaciteta podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono na 68 posto te da će početka listopada biti na 90 posto, što je u skladu s planom.

Najavio je i da nakon rasprava koje su vodili ovoga tjedna, vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju.

-Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energijom, a svi oni koji žele investirati u solarne panele imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto - najavio je.

Istaknuo je kako ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

-Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije - poručio je premijer.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.