Artičoke s bobom i graškom

Artičoke su prava delicija, mnogima najdraže jelo. Ipak čini mi se da nisu dovoljno poznate te da ih mnogi nikada nisu probali, ne samo u kontinentalnim krajevima, nego i u primorju, iako predstavlja jednu od najcjenjenijih biljnih delicija.

Ova biljka je kao hrana i lijek naročito bila cijenjena u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Bila je veličana među namirnicama i vrlo zapažena tijekom srednjeg vijeka. Velika obožavateljica artičoka bila je Katarina Medici koja ju je uvela u francusku kuhinju, nakon što se udala za Henrika II. Za razliku od brojnih biljaka koje smo uvezli iz „novog svijeta“, artičoku su u Ameriku donijeli francuski i španjolski osvajači.

Artičoka je dijetalna namirnica jer 100 g ima samo 50 kcal. Izuzetno su bogate kalijem, magnezijem i folnom kiselinom. Sadrže znatne količine vitamina C, bakra, željeza, fosfora, nijacina, vitamina B6, cinka, pantotenske kiseline i kalcija. U artičoki se nalaze biološko aktivne tvari koje stimuliraju izlučivanje žuči i imaju diuretska svojstva. Pripisuju im se brojna ljekovita svojstva: čisti krv, djeluje na eliminaciju otrova iz organizma, tonificira organizam te štiti jetru. Domaće artičoke beru se u svibnju i lipnju, sezona im kratko traje ali često ih ima za kupiti u supermarketima iz uvoza, velike artičoke, poznate kao rimske te one, nešto manje, duguljaste, ljubičaste također, poznate kao sardinijske.

Priprema:

Iako se priprema na mnoge načine, koristim svoj stari recept koji mi se najviše sviđa. Potrebni sastojci za 4 osobe: jedna artičoka po osobi ako su veće ili po dvije ako su manje, 6 režnjeva češnjaka, svežanj peršina, 2 jušne žlice krušnih mrvica, žlica konšerve (koncetrata od rajčica) mljeveno meso 500 gr ili po procjeni kuhara, 250 gr očišćenog mladog boba (samo zrna), 250 gr očišćenog mladog graška (samo zrna), malo domaće pancete, 1 dcl domaćeg maslinovog ulja, 2 dl bijelog vina, sol i papar.

Odrežite nožem vrh artičoke i po potrebi odstranite vanjske tvrde latice te ih potopite u vodu dok pripremate smjesu za punjenje. Artičokama odstranite peteljke ali ih nemojte baciti, nego ih ogulite, narežite na manje komade i stavite u vodu. Nadjev pripremite tako da sitno isjeckajte peršin i češnjak, posolite i popaprite, dodajte 2 žlice krušnih mrvica, mljeveno meso, malo sjeckane domaće dimljene pancete ili pršuta.

Nadjev utisnite prstima između latica artičoke te ih stavite na dno zdjele pazeći da su okrenute prema gore da se ne iskrenu. Ako vam je ostalo smjese, rasporedite je u loncu između artičoka. Po artičokama dodajte 1 dcl domaćeg maslinovog ulja, bob i grašak te ulijte 2 dcl bijelog vina i vode do visine artičoka. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.

Nemojte ih miješati, nego samo povremeno protresite lonac lijevo-desno. Na kraju kuhanja ako vam toć izgleda prerijedak, možete dodati malo krušnih mrvica da ga zgusnete. Serviraju se tople uz hladno domaće bijelo ili crno vino.

Volim raznolikost namirnica u prehrani jer smatram da je hrana izvor zdravlja, lijek ili uzrok mnogih današnjih bolesti. Volim eksperimentirati sa svojim jelima te unijeti nešto novo i malo drugačije, rekao bih poboljšano.

Sve napreduje pa tako i priprema hrane, donedavno se uživalo u dobroj hrani samo u posebnim prigodama dok je to danas gotovo svakodnevno. Može se strastveno uživati u starim, dobrim, tradicionalnim i jeftinim jelima ako se pripremaju po dobrom receptu s pažnjom i ljubavlju.

U slast!

Marijan Zujić