Dodijeljeni prvi certifikati „Dalmatinska marenda“


SPLIT - Danas su u Splitu dodijeljeni prvi certifikati za ugostiteljske objekte u sklopu projekta Dalmatinska marenda koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, odnosno objekte i proizvođače koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način.

Nastavak je ovo projekta „Dalmatinska marenda“ koji je nakon nedavnog emitiranog dokumentarnog serijala osvojio i nagradu za „Gastronomski doživljaj godine“ na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Opatiji. Na samoj svečanosti dodjele priznanja i certifikata, uz direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Vladović, sudjelovali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak te brojni predstavnici iz turističkog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Projekt Dalmatinske marende pokrenuli smo vođeni idejom da domaćim i stranim posjetiteljima pokažemo ono što Dalmacija svakodnevno živi – trenutke okupljanja za stolom, jednostavnu, ali bogatu hranu, te poseban osjećaj pripadnosti koji dolazi s tim. Naša misija nije samo približiti marendu, već oživjeti onaj osjećaj povezanosti s tradicijom, a koja je srce i duša dalmatinskog načina života.

Isto tako, nismo željeli da ovaj projekt bude samo turistička atrakcija, već i povratak vrijednosti u naše svakodnevne živote. Željeli smo da kroz ovaj projekt oživimo ono što smo ponekad možda i zaboravljamo – marendu kao simbol, ali i način života. S ovim projektom predstavljamo ne samo našu kulinarsku baštinu, već i ljude koji tu baštinu svakodnevno oživljavaju – naše vrsne kuhare, restorane, konobe i male lokalne proizvođače koji s ponosom njeguju autentičnost. Zato mi je danas posebno zadovoljstvo i čast što imamo priliku odati priznanja, odnosno uručiti certifikate onima koji su se uključili u ovaj projekt. Time potvrđujemo našu zajedničku posvećenost očuvanju onoga što Dalmaciju čini posebnom - istaknula je Ivana Vladović prilikom dodjele priznanja i certifikata.

U sklopu današnje svečanosti posebna priznanja uručena su chefovima Željku Nevenu Bremecu i Hrvoju Zirojeviću te objektima Konoba Fabo (Imotski), Muzeju ulja Škrip (otok Brač), Enoteka Terra (Split), OPG Barba Edo (Sinj) i OPG Kuzmanić (Kaštela), koji su značajno pomogli razvoju projekta i doprinijeli razvoju gastronomije, te Udruzi ŠKMER, partnerima Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije u projektu, koji su osmislili posebne edukativne programe te koji su sudjelovali u sajamskim nastupima kao i posebnim prezentacijama turizma Srednje Dalmacije i Dalmatinske marende.

Certifikate i oznake Dalmatinske marende dobili su:
 RESTORAN RIVA, SUPETAR
 VINA PILAČ, VRGORAC

 RESTORAN OSMINA-BLIZANCI, TRILJ
 RESTORAN ALKARSKI DVORI, SINJ
 KONOBA INTRADA, KAŠTELA
 TRATTORIA TINEL, SPLIT
 DUJKIN DVOR, SPLIT
 KONOBA MARJAN, SPLIT
 KONOBA MA:TONI, SPLIT
 KONOBA KOPAČINA, OTOK BRAČ
 KONOBA BAJSO, KRILO JESENICE
 RESTORAN EMOTHEO, IMOTSKI
 RESTORAN DALMACIJA, TRILJ
 RESTORAN LOVAC, TRILJ
 RESTORAN KULA, VRGORAC
 RESTORAN MARINERO, TRILJ
 RESTORAN PREMIJER GAZ, TRILJ
 RESTORAN PALUTE, SUPETAR
 KONOBA POJTA, SINJ
 RESTORAN BALETNA ŠKOLA, KAŠTELA
 OPG PERIŠIN, KAŠTELA
 KONOBA POTKOVA, SINJ
 IZLETIŠTE ANDRIJA, VRGORAC
 KONOBA KALERARGA, MAKARSKA
 BISTRO KOD DAMIRA, HVAR

Projekt Dalmatinska marenda, osim brendiranja marende kao autentičnog obroka te brendiranja objekata i proizvođača, očekuje i daljnji nastavak u narednom razdoblju.

U pripremi je i kuharica u kojoj će se predstaviti tradicionalna jela, ali i majstori kulinarskog zanata kao i objekti u kojima spravljaju dalmatinska tradicionalna jela vezana uz marendu. Osim toga, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije priprema i nastavak dokumentarnog serijala „Dalmatinska marenda“ te nastavak promocije na stranim tržištima kao i u Hrvatskoj.

Ukoliko ste propustili dosadašnje epizode, pogledajte ih ovdje:

D.G.