DVOJBE OKO JEDNOG SASTOJKA Što (ne) stavljate u Francusku salatu?
Francuska salata nezaobilazan je dio blagdanskog jelovnika. Postoje brojni recepti za njenu pripremu, a obuhvaća uglavnom iste osnovne namirnice. Međutim u pojedinim varijantama u jelo se stavlja i - jabuka.
Francuska salata nema puno veze s Francuskom
Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je izmislio Francuz. Zapravo je nastala u Moksvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati ruski kuhar belgijskih korijena, Lucien Olivier, .
Da nije bilo lopova naučnika, možda danas ova salata ne bi bila toliko popularna diljem svijeta. Naime, kako je Olivier krio recepturu, njegov pomoćnik Ivan Ivanov uspio je nekako, prateći ga, složiti salatu koju je kasnije samostalno pripremao u drugom restoranu.
Iako nije uspio baš sasvim pogoditi notu recepta, popularizirao je ovo jelo prodavši recept brojnim izdavačkim kućama. Prvi put recept je izašao u ruskom časopisu Наша пища (Naša hrana) 31. ožujka 1894. godine. Sve dok je Hermitage radio i dok Olivierova obitelj nije napustila Rusiju početkom 20. stoljeća, salata nije nosila današnje ime ‐ Olivierova salata ili Салат Оливье na ruskom, Olivier’s salad na engleskom, odnosno ruska salata ili salade russe na francuskom.
Ova se salata jede diljem Europe, u Izraelu, Iranu, Mongoliji pa sve do Latinske Amerike, i to uobičajeno za vrijeme blagdana. Neke verzije imaju meso, neke su bezmesne, no zapravo ima barem 10 različitih verzija ove salate, ma kako god je zvali.
Je li jabuci mjesto u francuskoj salati?
Redovito se vode rasprave je li jabuci mjesto u francuskoj salati - javnost je sasvim podijeljena. No neosporno je da ona doprinosi hrskavosti i kiselosti. Donosimo, stoga, jednostavan recept u koji je ipak svrstana.
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- 2 jaja
- 360 g majoneze
- četvrtina kisele jabuke
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- sol i papar.
Priprema:
U kipuću, posoljenu vodu ubacite vrećicu zamrznute mješavine povrća (graška i mrkve). Kuhajte 10-15 minuta.
Istovremeno u drugoj posudi u hladnu, posoljenu vodu stavite kuhati neoguljeni krumpir.
Skuhajte i jaja te ih nasjeckajte na sitne kockice.
Ocijedite grašak i mrkvu, krumpir ogulite i narežite na sitne komade kad se ohladi. Potom na sitne kockice narežite jabuku.
U drugoj posudi pomiješajte majonezu, vrhnje, senf, sol i papar.
Dodajte kisele krastavce i sve zajedno izmiješajte.