EU pravila mogla bi nas koštati stoljetne tradicije soljenja srdela?
Tradicionalni način proizvodnje hrane Hrvatska još usklađuje s europskim pravilima. Na red je došao "morski pršut", kako u Dalmaciji zovu slanu srdelu koja se mjesecima fermentira u limenoj posudi, piše Dnevnik.hr.
Europska pravila o sigurnosti hrane stala su na kraj polustoljetnom poslu soljenja srdele u obitelji Računica iz Šibenika.
- Cijena plaće veterinara bila bi veća od zarade koju ja kao mali obrtnik ostvarujem. Mi ubuduće više nećemo raditi i ja svoj obrt gasim, ali će umrijeti jedna tradicija koja je zapravo dio nas i ove naše dalmatinske duše - rekao je Dušan Računica za Novu TV.
Prodaju posljednje komade srdela koje su dozrijevale potisnute kamenom.
- U Šibeniku se slana srdela zove 'morski pršut'. To u industrijskom načinu soljenja nije moguće jer industrija to radi bezdušno i zapravo je to štancanje - objasnio je Računica.
- Zamislite da zabranite prodavati srdelu. Nevjerojatno. Najlakše je uništiti, ali kamo će ljudi? Kamo će brodovi? - istaknuo je Tiho.
Nekoliko fileta gotovo svakom jelu dat će bolji okus. Puni su umamija, pete vrste okusa zaslužnog za slasno, kojeg umjesto u pojačivačima okusa na Mediteranu već stoljećima imamo upravo u slanim srdelama.
D.G.
PROČITAJTE JOŠ: