>
  2 min. čitanja

FEŠTA OD SAVORA Umag popularizira jednostavno tradicionalno riblje jelo

FEŠTA OD SAVORA Umag popularizira jednostavno tradicionalno riblje jelo

UMAG - Prvom feštom od savora u Umagu željelo se popularizirati ovo jednostavno tradicionalno riblje jelo, kažu organizatori i zato je središnji dio fešte bilo natjecanje u spremanju najboljeg savora.

Saor ili savor pripremao se tradicionalno od preostale pržene ribe. Tako se pripremljena riba mogla duže čuvati i tako se osiguravao obrok za posade na brodovima. Korijeni ovog recepta sežu u daleku prošlost. Da se pržena riba može duže čuvati, znao je već antički kuhar Apicije, koji je u svojoj kuharici De Re Coquinaria iz 1 st. zapisao upute o ribi koju je, čim se ispeče, najbolje poprskati toplim octom.

U sklopu fešte, pristigla su 22 savora od srdela iz domaćih kuhinja iz Umaga i Savudrije ali i Buja. U natjecanju se pridružila i konoba Nono koja je pripremila - savor od trilja kako bi obogatila događanje.

Kroz natjecanje su se prezentirale razne izvedbe savora: bijelih i crvenih savori,  slatkih i slatko-kiselih, i onih po tradicionalnim bakinim receptima i onih koji su se radili po prvi put.

- Najteži zadatak je imao žiri, pa zahvaljujemo Silvanu Pelizzonu dugogodišnjem suradniku u promociji tradicionalnog života uz more, Mariju Dodiciu podvodnom ribolovcu i Alice Maurel nekadašnjoj ugostiteljici koji su proanalizirali svaki detalj i proglasili pobjednike:

1. Radmila Haviža-Lilić

2. Anika Mijanović Simić

3. Manuela Bose

Nakon proglašenja najboljeg savora svi prisutni na trgu 1. Svibnja su mogli degustirati i uživati u pripremljenim savorima.

Savor smo promovirali ne samo kroz natjecanje i degustaciju, već i kroz stručno predavanje novinarke Martine Vocci „Sardele i savor kako su jeli naši stari“ - poručuju organizatori.

Projekt S okusom mora tako je u godini dana provedbe aktivno uključio osim ribara i nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, novinare, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoje znanje i vještine. Projekt potiče međusektorsku suradnju, sinergiju između javnog i privatnog sektora, te aktivno uključuje naše sugrađane.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.