FEŠTA OD SAVORA Umag popularizira jednostavno tradicionalno riblje jelo

UMAG - Prvom feštom od savora u Umagu željelo se popularizirati ovo jednostavno tradicionalno riblje jelo, kažu organizatori i zato je središnji dio fešte bilo natjecanje u spremanju najboljeg savora.

Saor ili savor pripremao se tradicionalno od preostale pržene ribe. Tako se pripremljena riba mogla duže čuvati i tako se osiguravao obrok za posade na brodovima. Korijeni ovog recepta sežu u daleku prošlost. Da se pržena riba može duže čuvati, znao je već antički kuhar Apicije, koji je u svojoj kuharici De Re Coquinaria iz 1 st. zapisao upute o ribi koju je, čim se ispeče, najbolje poprskati toplim octom.

U sklopu fešte, pristigla su 22 savora od srdela iz domaćih kuhinja iz Umaga i Savudrije ali i Buja. U natjecanju se pridružila i konoba Nono koja je pripremila - savor od trilja kako bi obogatila događanje.

Kroz natjecanje su se prezentirale razne izvedbe savora: bijelih i crvenih savori,  slatkih i slatko-kiselih, i onih po tradicionalnim bakinim receptima i onih koji su se radili po prvi put.

- Najteži zadatak je imao žiri, pa zahvaljujemo Silvanu Pelizzonu dugogodišnjem suradniku u promociji tradicionalnog života uz more, Mariju Dodiciu podvodnom ribolovcu i Alice Maurel nekadašnjoj ugostiteljici koji su proanalizirali svaki detalj i proglasili pobjednike:

1. Radmila Haviža-Lilić

2. Anika Mijanović Simić

3. Manuela Bose

Nakon proglašenja najboljeg savora svi prisutni na trgu 1. Svibnja su mogli degustirati i uživati u pripremljenim savorima.

Savor smo promovirali ne samo kroz natjecanje i degustaciju, već i kroz stručno predavanje novinarke Martine Vocci „Sardele i savor kako su jeli naši stari“ - poručuju organizatori.

Projekt S okusom mora tako je u godini dana provedbe aktivno uključio osim ribara i nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, novinare, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoje znanje i vještine. Projekt potiče međusektorsku suradnju, sinergiju između javnog i privatnog sektora, te aktivno uključuje naše sugrađane.

D.G.