Festival hrane i vina održan u Brelima
BRELA - Brela su pokazala kako su pored prekrasnih plaža i idiličnih dalmatinskih vizura, prepoznatljiva gurmanska destinacija, koja sadrži bogatu ponudu autentičnih domaćih delicija.
Manifestacija je službeno otvorena u 10 sati s uvodnim govorom načelnika općine Brela, Stipe Ursića i direktorice Turističke zajednice Valentine Vitković. Koji su ovom prigodom istaknuli kako je njihova želja da festival postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te su najavili iduće godine manifestaciju sa još bogatijim programom.
Dalmatinska marenda na stolovima breljanskih konoba i restorana
Od jutarnjih sati omiljeni breljanski restorani i konobe nudili su tradicionalnu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama.
Na stolovima se našla: Dalmatinska pašticada s domaćim njokima, hobotnica na gulaš, brudet na dalmatinski, sipa sa bobom, tripice, lešo meso s domaćim krumpirom i šalšom, frigani gavuni... te brojna druga tradicionalna dalmatinska jela.
U 10.30 sati čuvarica jela biokovskog kraja, Vedrana Vela Puharić, održala je radionicu Blitvenjaka, naučila nas je kako ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu!
Gastro uzbuđenjima tu nije bio kraj – na oduševljenje svih, cocktail majstor Jure Vojković pripremio je jedinstvene koktele od biokovskog bilja. Za ovu prigodu naš poznati koktel majstor je pripremio 3 koktela:
Biokovo Skywalk na bazi domaće travarice, limunovog soka, bosiljka i jestivog zlata
Gin Tonik Brela osvojio je poglede i nepca posjetitelja ove manifestacije. Bazu koktela čine blue curacao sirup, vrgoračke jagode, ružmarin, cvijet ruže, gin i tonic
Fresh garden (Biokovo u čaši) s svježim malinama, mentom, lavandom, sirupom od bazge
Duž cijele Rive, bio je postavljen sajam domaćih proizvođača koji su za ovu prigodu nudili svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako smo na izlagačkom dijelu mogli kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, džemove, maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić”, domaći sir TO “Sirko” i pršut OPGa “Žigo”, kušati slanu ribu zadruge “Okus mora i miris zemlje”, te slasne OPG Erceg likere i jagode.
Posjetitelji su također mogli uživati u vinima vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.
U 11:30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stigao je Grad Opuzen i Udruga Pivčeva kala, koji su pripremili Neretvanski brudet – jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog – ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta.
Ovoj fešti za nepca i pamćenje želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, sjajnog gastronomskog i vinskog iskustva.
I.B.